Een ambtenaar van de gemeente Meerssen die is veroordeeld wegens verboden wapens, en die ook meermaals meenam naar zijn werk bij de gemeenteloods, werkt nog steeds bij de gemeente. Dat schrijft het lokale medium Heuvelland Vandaag op basis van eigen onderzoek.
‘Meerssense ambtenaar liep met wapens rond’
Een veroordeelde ambtenaar van de gemeente Meerssen die op zijn werkplek met wapens rondliep, werkt nog steeds bij de getroebleerde gemeente

Stevig gesprek
De man heeft een strafbeschikking opgelegd gekregen, wat betekent dat de ambtenaar zonder tussenkomst van de rechter is veroordeeld, maar wel een strafblad heeft. Uit het feit dat het Openbaar Ministerie bij het bezit van echte vuurwapens altijd een celstraf eist, maakt Heuvelland Vandaag op dat het om nepwapens moet gaan. De feiten kwamen aan het licht toen twee boa’s zagen dat de ambtenaar op zijn werk munitie en een groot mes bij zich had. Een melding hiervan bij de ambtelijke top leidde enkel tot een ‘stevig gesprek’, laat de gemeente Meerssen aan het lokale medium weten.
Wapen in handen
Verder zou de ambtenaar naast zijn baan nog een kledingbedrijf hebben gerund, waarvoor hij promotiefoto’s maakte met wapens en messen. Zo zat hij met een wapen in zijn handen een autowrak op gemeenteterrein. Daarnaast zijn er beelden van de man als hij met een hakbijl door de gangen van de gemeentewerf loopt. Frappant is verder dat hij op social media een tekening had geplaatst van een poppetje dat aan een strop hangt met deze tekst in Gotische letters eronder: Vertrouw je overheid niet.
Politie inschakelen
De boa’s stapten met dit bewijs niet alleen naar de gemeente, maar ook naar de politie. Die droeg de zaak na onderzoek over aan het Openbaar Ministerie dat tot vervolging overging. Nadat Heuvelland Vandaag afgelopen maart vragen erover had gesteld, hief de man het kledingbedrijf op en haalde hij zijn site en accounts offline. Het lokale medium kreeg overigens geen antwoorden van de gemeente Meerssen. Wel sprak het met bronnen binnen de gemeente. Die willen echter anoniem blijven, omdat ze vrezen voor represailles. De ambtelijke top zou namelijk hebben gedreigd de politie in te schakelen als medewerkers informatie naar buiten brengen.
Er zou een ‘cultuur van wantrouwen’ zijn ontstaan, waarin medewerkers bang zijn dat collega’s hen verraden en kritiek wordt vaak niet geuit uit angst voor represailles
Cultuur van wantrouwen
Misschien heeft de gemeente het te druk met zichzelf. Een paar dagen eerder kwamen interne documenten naar buiten, waarin de vertrouwenspersoon van de gemeente waarschuwt dat de sociale onveiligheid binnen de gemeente alleen maar toegenomen is na de verschijning van twee kritische rapporten. Ook dat meldt Heuvelland Vandaag. In zeven maanden tijd hebben 18 medewerkers een melding gedaan over intimidatie en machtsmisbruik, ongeveer 10 procent van het personeelsbestand. De meldingen zijn sinds begin 2024 binnengekomen, waarvan tien in 2024 zelf. In sommige gevallen zou er volgens de vertrouwenspersoon sprake zijn van integriteitsschendingen. Er zou een ‘cultuur van wantrouwen’ zijn ontstaan, waarin medewerkers bang zijn dat collega’s hen verraden en kritiek wordt vaak niet geuit uit angst voor represailles.
In tranen bij elkaar
Heuvelland Vandaag bericht daarnaast dat de meldingen uit de volle breedte van de organisatie komen: zowel tussen leidinggevenden en medewerkers als tussen collega’s onderling. Ambtenaren zouden zich ‘machteloos’ voelen en ‘staan in tranen bij elkaar aan het bureau’, melden de documenten. In de raadsvergadering van donderdag 3 juli noemde wethouder Louk Bongarts het lekken van de documenten ‘betreurenswaardig en triest’. Het college zou bekijken welke stappen genomen kunnen worden om het lekken te stoppen. Op de vraag waarom het dan niet werd onderzocht, antwoordde Bongarts dat nog niet duidelijk is wat het effect van zo'n onderzoek precies zal zijn.
Rust en stabiliteit
In diezelfde vergadering, onder leiding van de kersverse waarnemend burgemeester Jacques Niederer, ging de raad akkoord met het plan van aanpak om de werkcultuur in Meerssen te verbeteren. Cdk Emile Roemer had Niederer aangesteld als waarnemer om rust en stabiliteit terug te brengen in het gemeentebestuur, nader eerder de rapporten waren verschenen over sociale onveiligheid op het gemeentehuis. Heuvelland Vandaag laat verder nog weten dat vakbond FNV de berichtgeving over sociale onveiligheid in gemeenten zeer nauwgezet in de gaten houdt, dus ook in Meerssen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.