Werkgevers hebben sinds de start van de banenafspraak in 2013 bijna 90.000 extra banen gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking, blijkt uit cijfers over 2024. Toch spreekt demissionair staatssecretaris Jurgen Nobel over een ‘enorme teleurstelling’ omdat de doelstelling die het rijk zelf heeft gesteld opnieuw niet gehaald is. Hij hoopt dat een uitbreiding van de doelgroep op korte termijn een stimulans kan bieden.
90.000 banen voor arbeidsbeperkten toch een teleurstelling
De doelstelling van de banenafspraak is opnieuw niet gehaald.

Doelstellingen
Dat de doelstellingen uit de banenafspraak niet worden gehaald is geen nieuws. Ieder jaar blijkt opnieuw uit de cijfers dat er minder banen voor mensen met een arbeidsbeperking worden gerealiseerd dan vooraf gehoopt. Kortgeleden liet Nobel daarom weten te werken aan een substantiële uitbreiding van de doelgroep die in aanmerking komt. Momenteel zijn er bureaucratische drempels waardoor mensen die ondersteuning nodig hebben net buiten de criteria vallen en niet geholpen kunnen worden.
‘Enorme teleurstelling’
‘Dat is helaas ook terug te zien als we het totaal aantal banen langs de doelstelling voor 2024 leggen’, aldus Nobel in een brief aan de Kamer. ‘Die is namelijk opnieuw niet gehaald. De doelstelling voor 2024 was 115.000 extra banen, terwijl de realisatie op 89.616 blijft steken. De achterstand is dus opgelopen naar ruim 25.000 banen. Dat is een enorme teleurstelling.’
Wel grote verandering
Tegelijkertijd onderstreept Nobel dat de banenafspraak wel een grote verandering in gang heeft gezet. ‘Voor steeds meer werkgevers is het vanzelfsprekend om mensen met een ondersteuningsbehoefte in dienst te nemen.’ Een andere maatregel die moet leiden tot meer banen is het opheffen van het huidige onderscheid tussen markt en overheid in de banenafspraak per 1 juli 2026. De verwachting is dat overheid en markt dan meer banen in gezamenlijkheid gaan realiseren.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Meer dan 10 jaar geleden werd al geadviseerd om dit wettelijk te regelen. De CdK van Drente weet er alles van. Gelet op de matige resultaten kan het alsnog anders en worden recht getrokken.