De gemeente Groningen gaat psychologen in dienst nemen om meer jongeren uit de bijstand richting werk te helpen. Dat is één van de onderdelen van een plan van aanpak tegen de toename van jongeren met een bijstandsuitkering, meldt RTV Noord.
Groningen zet psycholoog in voor jongeren in bijstand
‘Een psycholoog inhuren kost ons geld, maar elke maand bijstand kost ons ook geld’

Mentale problematiek
Het aantal bijstandsgerechtigden in de gemeente Groningen daalt licht, maar onder jongeren van 18 tot 29 jaar oud is juist een toename te zien. Volgens wethouder Werk en Inkomen Carine Bloemhoff (PvdA) komt dat deels omdat jongeren meer kampen met mentale problematiek en psychische klachten.
Wachtlijsten
Om jongeren sneller uit de bijstand te halen, wil Bloemhoff dat de gemeente psychologen gaat inzetten om jongeren te helpen. ‘We zien enorme wachtlijsten voor de geestelijke gezondheidszorg. Daardoor komen jongeren maandenlang niet verder. Dat moet niet. Elk jaar dat iemand langer in de bijstand zit, wordt het moeilijk om er weer uit te komen’, zegt ze tegen RTV Noord.
Stapsgewijs
Een van de oorzaken van de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg, is een tekort aan personeel. ‘We gaan het natuurlijk stapsgewijs aanpakken. We kunnen niet ineens een blik psychologen opentrekken’, reageert Bloemhoff.
Financieel
Volgens de wethouder kan het inzetten van psychologen financieel uit: ‘Een psycholoog inhuren kost ons geld, maar elke maand bijstand kost ons ook geld. Als je een jaar bijstand gaat uitrekenen weegt dat al snel op als je een aantal uren een psycholoog moet inzetten.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.