Hoewel de meeste gemeenten géén limiet stellen aan het aantal arbeidsmigranten dat binnen hun grenzen mag gaan wonen, groeit het aantal gemeenten dat wél regels invoert of dat overweegt te doen. Dat meldt EenVandaag na een inventarisatie.
Steeds meer gemeenten met maximum aan arbeidsmigranten
Een overgrote meerderheid, 142 gemeenten, heeft geen beleid waarin een maximum wordt gehanteerd.

Uit een inventarisatie van het actualiteitenprogramma onder 157 gemeenten blijkt dat dertien gemeenten een maximum hebben vastgesteld voor het aantal arbeidsmigranten. In elf andere gemeenten is het overwegen van een dergelijke grens onderwerp van gesprek.
Huisvestingsplekken
De lokale overheden die grenzen stellen, doen dat meestal uit zorgen over leefbaarheid, sociale cohesie en de druk op de woningmarkt. Zij hanteren daarbij doorgaans óf een maximaal percentage arbeidsmigranten ten opzichte van het aantal inwoners, óf een limiet op het aantal beschikbare huisvestingsplekken speciaal bedoeld voor deze groep.
Grens bereikt
Zo wil de gemeente Peel en Maas, waar 4.500 arbeidsmigranten wonen, dat maximaal 10 procent van het totale aantal inwoners uit arbeidsmigranten bestaat. Die grens is bereikt en daarom verleent de gemeente geen vergunningen meer voor huisvesting voor deze groep.
Maximum
Zaltbommel heeft een limiet van 2.000 internationale werknemers in de gemeente. Die grens is in de gemeente, met op dit moment 852 arbeidsmigranten, nog niet bereikt. De Noord-Brabantse gemeente Altena kiest ervoor om te werken met een grens voor het aantal huisvestingsplekken voor arbeidsmigranten. Dat maximum is bereikt en daarom worden momenteel geen vergunningen meer verleend voor grootschalige huisvesting.
Woonruimte
In Hengelo, waar volgens de gemeente 1.000 tot 2.500 arbeidsmigranten verblijven, kiezen ze voor een pilot waarbij er woonruimte is voor maximaal 750 arbeidsmigranten. De woonruimte die er nu al voor arbeidsmigranten is, telt niet bij dat maximum.
Vrije verkeer
Een overgrote meerderheid, 142 gemeenten, heeft geen beleid waarin een maximum wordt gehanteerd. Veel bestuurders verwijzen naar het vrije verkeer van personen binnen de Europese Unie. ‘Arbeidsmigratie is onderdeel van Europese afspraken, daar kun je lokaal maar beperkt op sturen’, klinkt de redenering.
Economie
Ook veel gemeenten zeggen dat zij juist blij zijn met de arbeidsmigranten voor de economie in de gemeenten, en dat ze geen overlast hebben. Andere gemeenten hebben überhaupt weinig arbeidsmigranten, dus is daar het maken van beleid om grip te houden ook niet nodig.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.