Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelderland komt met eigen afstandsnorm voor windturbines

Het plan is omstreden. Oppositiepartijen vrezen dat de doelen uit de Regionale Energie Strategieën (RES) in gevaar komen.

Windturbines
− Shutterstock

De Gelderse Provinciale Staten hebben ingestemd met een minimale afstandsnorm tussen windturbines en 'geluidsgevoelige objecten' zoals woningen. Een voorstel van de BBB en SGP om die norm vast te stellen op twee keer de 'tiphoogte', de afstand van de voet van de turbine tot de tip van de wiek, kreeg een meerderheid (31-22) achter zich. De provincie werkt de plannen de komende maanden verder uit.

Vooruitlopen op landelijk beleid

De initiatiefnemers zeggen hiermee vooruit te willen lopen op landelijk beleid. Het Rijk kijkt ook naar afstandsnormen, maar door de kabinetsval is het niet duidelijk of en wanneer die worden uitgewerkt. De Gelderse BBB en SGP zijn tegen de bouw van windmolens bij bewoond gebied, onder meer om zorgen over de impact van zaken als slagschaduw en geluidsoverlast op de gezondheid van omwonenden. Ook vinden de coalitiepartijen dat naast zon en wind naar alternatieve bronnen zoals kernenergie gekeken moet worden om de doelen voor het opwekken van duurzame energie te halen.

Omstreden plan

Het plan is zowel binnen als buiten het provinciehuis omstreden. Oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA, D66, Partij voor de Dieren en Volt vinden het voorstel ondoordacht en zeggen dat de doelen uit de Regionale Energie Strategieën (RES) in gevaar komen. Daarin is door alle regio's afgesproken hoeveel wind- en zonne-energie moet worden opgewekt. Gelderland moet in 2030 op 6,5 terawattuur (TWh) zitten. Lokale bestuurders en Natuur & Milieu Gelderland zeiden eerder dat een afstandsnorm voor windturbines contraproductief werkt en het aantal locaties voor nieuwe turbines flink beperkt.

Verankeren in omgevingsverordening

De plannen gaan niet gelden voor de bouw van turbines bij industrieterreinen. Gedeputeerde Ans Mol (BBB) gaat uitwerken hoe de afstandsnorm in de omgevingsverordening van de provincie verankerd kan worden. Ook heeft zij de opdracht gekregen binnen zes maanden uit te zoeken of twee keer de tiphoogte voldoende is om 'bescherming' te bieden. Verder maakt de provincie voor alle zes Gelderse RES-regio's een plan om meer verschillende bronnen voor duurzame energie te gaan gebruiken.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in