Twentse gemeenten en lokale omroepen uit Zuidwest-Twente hebben zich uitgesproken voor de oprichting van een tweede streekomroep in de regio. Aanleiding is het besluit van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) om Twente als één omroepgebied aan te wijzen, in het kader van de landelijke herindeling naar ongeveer tachtig streekomroepen.
Twentse gemeenten willen tweede omroep, steun uit Kamer
De omvang van de streek Twente, zoals bedacht door de NLPO, is een stuk groter is dan de gemiddelde streekomroep.

Gemeenten en omroepen ontevreden
De gemeenten Borne, Haaksbergen, Hellendoorn en Hof van Twente steunen het idee van een afzonderlijke streekomroep voor Zuidwest-Twente, in plaats van voor de gehele regio. De lokale omroepen van de gemeenten Borne, Haaksbergen, Hellendoorn, Hof van Twente en Rijssen-Holten dienden daarvoor ook eerder een verzoek in bij de NLPO, maar vingen bot. Volgens hen zonder goede onderbouwing. Dit terwijl de omvang van de streek Twente, zoals bedacht door de NLPO, een stuk groter is dan de eigen richtlijn van 100.000 tot 150.000 inwoners.
Elders ook onrust
De omvorming van lokale omroepen tot streekomroepen maakt flink wat los. Zo sprak Binnenlands Bestuur eerder dit jaar nog met omroepen uit de regio Noord-Limburg. Ook daar waren sommige partijen niet blij met de nieuwe regio-indeling. De regio zou te groot zijn en te weinig cohesie kennen op cultureel gebied. Ook waren er praktische bezwaren: het grondgebied zou te groot zijn voor één omroep. Anderzijds zijn juist de grotere, meer professionele lokale omroepen wel blij met de veranderingen.
Kamervragen
In de Twentse gemeenteraden wordt de onvrede in ieder geval flink gevoeld. Daarom werden verschillende moties aangenomen die de colleges opdracht gaven met de NLPO in conclaaf te gaan om te komen tot een nieuwe streekindeling met een splitsing van de regio Twente. Naar aanleiding van de situatie stelt Kamerlid Isa Kahraman (NSC) nu ook Kamervragen. Hij wil weten waarom Twente maar één streekomroep krijgt terwijl het inwoneraantal (meer dan 600.000) aanzienlijk hoger ligt dan de 'richtlijn van 100.000 tot 150.000 inwoners per streek.' De NLPO zegt zelf dat de gemiddelde streekomroep 220.000 inwoners telt in haar verzorgingsgebied. Streken met meer dan 300.000 inwoners zijn volgens het omroeporgaan meestal stadsomroepen, maar dat is in Twente niet het geval.
Oproep tot gesprek
Daarnaast vraagt het Kamerlid hoe het besluit zich verhoudt tot de uitgangspunten van de nieuwe Mediawet, die vanaf 2028 van kracht wordt. Deze wet beoogt onder andere een betere lokale verankering van publieke journalistiek. Van de minister wil hij ook weten of hij bereid is in gesprek te gaan met de NLPO om de betrokken omroepen alsnog te faciliteren, ‘aangezien er sprake is van breed democratisch draagvlak
in de regio’.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.