De mislukte verkoop van afvalenergiebedrijf AEB kost de gemeente Amsterdam honderden miljoenen euro’s, meldt het FD. Het stadsbestuur heeft onlangs 222,3 miljoen euro aan eerder verstrekte leningen omgezet in aandelen en nog eens 158,4 miljoen aan nieuwe leningen verstrekt. De gemeente is nu de enige overgebleven financier van het bedrijf.
Mislukte verkoop AEB kost Amsterdam honderden miljoenen
Door het afhaken van financiers en het stopzetten van de verkoop is de gemeente nu als enige financieel verantwoordelijk voor AEB.

De herfinanciering was al in maart aangekondigd, maar de exacte bedragen zijn nu pas bekend geworden uit het jaarverslag van AEB. Daaruit blijkt ook dat een consortium van banken, waaronder ABN Amro, ING en BNG, is afgehaakt als financier. Eind juni heeft AEB zijn bankschuld volledig afgelost met geld van de gemeente.
Een gemeentewoordvoerder bevestigt dat wethouder Alexander Scholtes inmiddels vertrouwelijk met de gemeenteraad heeft gesproken. Na de zomer worden de afspraken openbaar gemaakt.
Vier mislukte verkooprondes
AEB kampt al jaren met financiële en technische problemen. In 2019 moesten vier van de zes verbrandingslijnen maandenlang worden stilgelegd wegens achterstallig onderhoud. Pogingen tot verkoop liepen keer op keer op niets uit.
De gemeenteraad blokkeerde een overname door ondernemer Wim Beelen. Een fusie met HVC werd afgewezen door het college zelf. In 2021 hield de ACM een overname door AVR tegen vanwege mogelijke machtsvorming. De meest recente poging, met de Belgische afvalverwerker Indaver, ketste af in maart dit jaar. Het bod was volgens ingewijden te laag en Indaver vroeg verregaande garanties van de gemeente, onder meer tegen toekomstige milieuclaims.
Reorganisatie en nieuwe kosten dreigen
Door het afhaken van financiers en het stopzetten van de verkoop is de gemeente financieel verantwoordelijk gebleven voor AEB. Naast de herfinanciering heeft Amsterdam ook een rekening-courantfaciliteit van 21,5 miljoen euro geopend. Toekomstige investeringen kunnen opnieuw op de gemeente neerkomen. Zo is er een CO₂-afvanginstallatie van 200 miljoen in voorbereiding. Mocht AEB die kosten niet zelf kunnen dragen, dan draait de stad daar ook voor op.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.