Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme deurbel? Overleg eerst even met de buren

Zes op de tien Nederlanders is voorstander van overleg met de buren voordat er een slimme deurbel wordt gemonteerd.

Nest deurbel
− ANP/ Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht

Een slimme deurbel is handig en veilig, vinden veel eigenaren van slimme deurbellen. Bij de privacybezwaren die aan de gadgets kleven staan ze vaak niet zo stil. Toch vindt driekwart van de Nederlanders dat je de buren eigenlijk moet inlichten of in overleg moet gaan voordat je een slimme deurbel installeert. Dat gebeurt nu nog bijna niet.

Verantwoord gebruik

Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van het Consortium Slimme Deurbellen. Achter het consortium gaan onder meer het Remote Sensing Lab en de gemeenten Amsterdam, Breda, Den Haag en Groningen schuil. Samen met maatschappelijke partners en de TU Delft zetten ze zich in voor verantwoord gebruik van slimme deurbellen.

Eén op de zeven Nederlandse huishoudens heeft tegenwoordig zo’n bel, die filmt wie er voor de deur staat. Lekker makkelijk, vindt 70 procent van de respondenten uit het onderzoek. 62 procent ervaart een gevoel van veiligheid. Het gebruik ervan is echter regelmatig in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Veel deurbellen staan verkeerd afgesteld en filmen ook de openbare weg. Mensen weten vaak niet dat veel slimme deurbellen naast video- ook geluidsopnamen maken en dat deze worden opgeslagen door de fabrikanten.

Veel deurbellen staan verkeerd afgesteld en filmen ook de openbare weg.

Dataverzameling

Vijftien procent van de respondenten was in het onderzoek uitgesproken negatief over de slimme deurbellen. Meer dan de helft van alle respondenten vindt het erg dat er gegevens over hen worden verzameld. Inwoners uit Amsterdam en Groningen lijken zich meer dan gemiddeld zorgen maken over de dataverzameling door de bedrijven die de slimme deurbellen verkopen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Buren inlichten

Genoeg reden om de buren in te lichten als je van plan bent om een slimme deurbel te installeren, vindt driekwart van de Nederlanders. Een iets kleiner deel, 6 op de 10, vindt zelfs dat er eerst overleg met de buren moet plaatsvinden voordat de bel daadwerkelijk hangt. Maar doen we dat ook? Welnee. 84 procent van de slimmedeurbelbezitters begint er niet over. Niet nodig, niet aan gedacht, lastig om over te beginnen.. Bijna de helft van hen (44 procent) heeft ook niet de behoefte om aanpassingen te doen aan de deur, bijvoorbeeld door een waarschuwingssticker onder de bel op te plakken voor bezoekers.

Privacy-aanpassingen

Het onderzoek bestond uit verschillende onderdelen. In mei vond een landelijke enquête plaats onder 761 respondenten, met speciale aandacht voor bewoners uit de vier deelnemende gemeenten en speciale aandacht voor slimme deurbelbezitters. Daarnaast waren er twee gesprekken van 90 minuten met twee focusgroepen van 8 mensen: één groep met dommedeurbelbezitters en één met slimmedeurbelbezitters.

De focusgroepen kregen opties voorgedragen voor aanpassingen aan de slimme deurbellen. De optie om een schuifje op de lens te plaatsen leidde tot hilariteit in beide groepen: wat fijn voor inbrekers. Meer draagvlak (41 procent) is er voor een sticker of een bordje naast de slimme deurbel. In de vier grote steden wijken de meningen over aanpassingen niet erg af van het landelijk gemiddeld. In Groningen lijkt men iets meer van het overleg te zijn en in Amsterdam lijken er meer voorstanders van een bordje of sticker te zijn.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in