Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdzorg en succes voor gemeenten, kan dat?

De decentralisatie van de jeugdzorg lijkt eerder een doel dan een middel, betoogt Basile Lemaire.

Het kabinet heeft besloten de jeugdzorg over te hevelen naar de gemeenten. Die decentralisatie verloopt stroef en de voortgang valt tegen. Veel gemeenten geven aan nog steeds niet te weten wat er nu precies van hen wordt gevraagd of waar ze aan toe zijn.

De decentralisatie wordt door het kabinet vermarkt als dé manier om “de zorg voor jeugd herkenbaarder, dichterbij en minder bureaucratisch te kunnen organiseren”. De vraag is wat men daar nou eigenlijk mee bedoelt.

Eenduidige doelen vanuit het Rijk over wat er nu precies met de decentralisatie bereikt moet worden, ontbreken. Naast “herkenbaarder, dichterbij en minder bureaucratisch” ben ik ook het volgende in de stukken van het Rijk tegengekomen: “Doel van de stelselwijziging jeugd is: meer preventie, eerdere ondersteuning, integrale hulp en gebruikmaken van de eigen kracht van jeugdigen en hun ouders.” Een ogenschijnlijk ander doel, met een formulering die wellicht nog minder zegt dan de eerste.

Het risico dat gemeenten lopen, is dat hoe vager doelen zijn, hoe meer de ideeën en verwachtingen rondom de decentralisatie zullen verschillen. Dat maakt het bijna onmogelijk om het in de ogen van de omgeving - lees: de samenleving - goed te doen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Een derde en vierde doelformulering geven een indicatie waarom het Rijk zo vaag blijft: “Doel. Om de grote druk op gespecialiseerde zorg terug te dringen en de verkokerde manier van werken binnen jeugdhulp aan te pakken, kiest het kabinet voor een stelselwijziging. De jeugdhulp gaat over naar gemeenten.” en “Doel van de regeling. Gemeenten krijgen de verantwoordelijkheid om integraal jeugdbeleid te voeren […]”.

Bij formuleringen 3 en 4 komt de aap uit de mouw: voor het Rijk is de decentralisatie naar de gemeenten niet zozeer een middel, maar een doel op zich.

Vanuit het Rijk bezien is het door elkaar halen van doel en middel, alsmede het verstrekken van verschillende, vage doelformuleringen te begrijpen. Het maakt niet uit wat voor eventuele organisatorische wantoestanden er straks binnen gemeenten zijn, of wat de kwaliteit van de geleverde zorg is, het Rijk kan altijd succes claimen. Het eigenlijke doel was de zaak onderbrengen bij de gemeenten en dát is gebeurd.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De vaagheid vanuit het Rijk heeft ook haar doorvertaling gevonden in de Concept-Jeugdwet. Neem artikel 2.3 lid 4 van de wet als voorbeeld: “Het college bevordert een goede samenwerking tussen het meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, de hulpverlenende instanties en de politie.”

Wat is goede samenwerking? Wanneer is daar precies sprake van? En wat betekent dat ‘bevorderen’ dan? Zonder de intentie er een karikatuur van te maken, krijg ik hier een beeld bij van een wethouder die van het Rijk elke maand een belrondje moet doen en zeggen: “Jongens, wel goed samenwerken hoor!”

Terwijl het voor het Rijk relatief eenvoudig is om met deze decentralisatie succes te kunnen claimen, ligt dat voor gemeenten én de zorgbehoeftigen toch even anders. Wat heeft een jongere er aan dat de zorg zogenaamd herkenbaarder of dichterbij is? Is dat ook beter voor hem of haar? En waarom dan?

Dit zijn de vragen die u zich als gemeente moet stellen. Als u dergelijke vragen stelt, komt u namelijk tot de werkelijke kern: de kwaliteit van de zorg. De centrale vraag voor iedere gemeente is: wanneer zijn wij als gemeente nu precies succesvol in de uitvoering van de jeugdzorg? Welke doelen gaan wij daar mee bereiken? En ik voorspel u: dat zijn hele andere doelen dan de grote verscheidenheid aan vage formuleringen vanuit het Rijk.

Natuurlijk moet uw organisatie-inrichting straks aan de wet voldoen. Maar de wet gaat alleen over vorm en moet niet uw uitgangspunt zijn. De doelen en de behoefte vanuit de doelgroep, en de input van de stakeholders in de gemeente, die vormen uw basis. Die bepalen wat jeugdzorg voor uw gemeente en de doelgroep betekent, en wanneer ú succesvol bent in de uitvoering.

Basile Lemaire is bestuurskundige, organisatieveranderaar en auteur van het boek Ballen (m/v) op het blok: succesgericht veranderen binnen overheden

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henri Okken

Gemeenten komen om in de puinhopen!. Bestuurlijk gezien zijn er gemeenten die er een grote puinhoop van maken. Een onbehoorlijk belijd voeren !. Ik zou zeggen, geef deze nog meer in handen, dan worden de puinhopen nog groter ,en zullen er nog meer slachtoffers vallen !. Misschien verstandiger om eerst de rotzooi op te ruimen, voordat men de nek breekt!. Vriendelijke groet, klokkenluider corruptie en machtsmisbruik Hoogeveen Drenthe C Alescon !.

Op 5 juli 2013, 17:58
A. Boersma

Het gaat vooral om een ordinaire bezuiniging. Daar worden dan vervolgens wat vage doelen omheen bedacht om er een positieve draai aan te geven. Om het vervolgens over de schutting van de gemeente te gooien. Alsof we even niet genoeg herstructureringen voor onze kiezen hebben. Met als gevolg dat de meest kwetsbaren onder ons, de kinderen, het kind van de rekening zullen worden.

Op 8 juli 2013, 22:08
Fabienne Blocq

@ Dhr./mevr. Janicos: wat u zegt is een typisch voorbeeld van de handelswijze van dit kabinet: BOEKHOUDKUNDIGE BEZUINIGINGEN - en na ons de zondvloed. Dat geldt voor elke geleding in de samenleving, van Middenstand met veel te hoge belastingheffingen tot hele industrieën en delen van onze economie. Men rekent zich rijk met de tijdelijke besparing - en wat de kosten van de gevolgen zijn, wordt overgelaten aan de arme opvolgers in de politiek - die krijgen dan beslist een Politieke Enquete over zich heen m.b.t. de vraag, hoe het toch zover uit de hand heeft kunnen lopen - dat weet ik nu al! Maar onze werknemers, kinderen en ouders zijn daar niet mee gebaat......... Schande!

Op 12 juli 2013, 14:50

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in