Overslaan en naar de inhoud gaan

Start pilots om dakloosheid bij ggz-indicatie te voorkomen

Het initiatief in negen regio’s richt zich onder andere op het verbeteren van de aansluiting tussen Wmo en detentie, en de Wlz.

ANP dakloos tent
− ANP/ Hollandse Hoogte/ Flip Franssen

Komende zomer starten zorgkantoren, gemeenten en aanbieders in 9 verschillende regio’s met een pilot om te voorkomen dat mensen met een ggz-indicatie dakloos worden. Het vinden van woningen voor deze doelgroep blijkt in de praktijk lastig, onder andere omdat gemeenten niet weten wanneer er passende zorg vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz) geregeld is. Ook zijn de (financiële) systemen niet ingericht op het vloeiend laten verlopen van de overgang van Wmo naar Wlz.

Samenwerking

De pilots zijn een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VWS, de VNG, de Nederlandse ggz, Zorgverzekeraars Nederland, Valente en MIND en vallen binnen het actieplan ‘Passende langdurige zorg voor dakloze mensen’. Het doel van de pilots is om te zorgen voor voldoende passende woonzorgplekken om dakloosheid te voorkomen. De initiatiefnemers hopen dit vooral te bereiken door de samenwerking tussen de betrokken partijen te intensiveren.

Dakloos met ggz-indicatie

Mensen met een Wlz-indicatie voor de ggz raken door verschillende redenen dakloos. Zo lukt het zorgkantoren niet altijd om passende woonzorg te vinden door het ontbreken van passend zorgaanbod of door het ontbreken van geschikte locaties en woningen om de woonzorg te realiseren. Daarnaast is er bij veel cliënten sprake van incidenten, of bijvoorbeeld agressie. Dat maakt dat sommige Wlz-aanbieders cliënten niet aannemen.

Obstakels

Soms vermijden de cliënten zelf zorg. Ze zijn dan vaak lastig bereikbaar. Ook blijkt uit de ervaringen van de deelnemende partijen dat zowel de aansluiting tussen detentie en de Wlz, en de Wmo en de Wlz niet altijd goed is. Daardoor wordt iemand soms dakloos vanuit detentie of blijft iemand te lang op een plek die niet passend is.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Negen regio’s

In een poging te voorkomen dat mensen met een ggz-indicatie dakloos raken wordt in de negen regio’s (Amsterdam, Zaanstreek-Waterland, Noord-Holland-Noord, Utrecht, Zwolle, Midden IJssel, West-Brabant, Haaglanden en Zeeland) onder andere een intensieve samenwerking opgestart om voldoende passende woonzorgplekken te realiseren. Zo willen ze met woonzorgaanbieders bespreken wat zij nodig hebben om kwalitatieve woonzorg te leveren voor mensen met complexe zorgvragen.

Handreiking

Uiteindelijk moet er een handreiking voor zorgkantoren, gemeenten én aanbieders van opvang, woonzorg en behandeling over hoe zij kunnen voorkomen dat mensen met een Wlz-ggz indicatie dakloos worden. Daarnaast hoopt het samenwerkingsverband regionale werkafspraken te kunnen maken en de samenwerking tussen bijvoorbeeld gemeenten en zorgkantoren te verbeteren.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in