Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten reageren niet op COA-oproep noodopvang

Het COA heeft acht provincies gevraagd om in hun gemeenten op korte termijn in totaal 2600 noodopvangplekken te vinden.

Noodopvang voor asielzoekers
− Foto: Vincent Jannink/ANP

Na een noodoproep van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn er nog geen gemeenten naar voren gestapt met het aanbod extra asielzoekers op te vangen. Wel hebben enkele gemeenten aangegeven ‘nog geen opvangplekken te kunnen leveren’ aldus het COA. De organisatie wil niet zeggen om welke gemeenten het gaat en wat hun redenen zijn.

2600 noodopvangplekken nodig

Het COA had Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland gevraagd om in hun gemeenten op korte termijn in totaal 2600 noodopvangplekken te vinden. De organisatie weet niet zeker of er eind juli nog voldoende bedden beschikbaar zijn. Dat komt volgens een woordvoerder ‘door een mogelijke toename in de bezetting en het sluiten van tijdelijke opvanglocaties’. In de zomer en het najaar komen doorgaans wat meer asielzoekers naar Nederland dan in de rest van het jaar.

Constructief meedenken

De acht provincies hadden niet voldaan aan de aantallen opvangplekken die ze op grond van de spreidingswet per 1 juli moesten regelen. Ze hebben de oproep van het COA doorgezet naar hun 296 gemeenten. Het staat ze vrij hier al dan niet op in te gaan, aldus Wouter Kolff, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Hugo de Jonge, de CdK in Zeeland, heeft 'zijn' gemeenten gevraagd constructief mee te denken wanneer het COA dit vraagt.

De twaalf provinciehoofden, verenigd in de Kring van Commissarissen, hebben minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren in plaats van te vragen om (dure) noodopvanglocaties. Keijzer kan gemeenten dwingen om opvang te regelen. Het demissionaire kabinet wil de spreidingswet echter weer intrekken. Volgens Kolff wachten de commissarissen de reactie van Keijzer op hun brief af. Het ministerie wil vooralsnog niets zeggen over de situatie.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De spreidingswet, die alle gemeenten opdracht geeft asielzoekers op te vangen, is ingevoerd om de druk op het toen overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te verminderen. Het aantal asielzoekers is de laatste tijd stabiel, tussen 1800 en 1900. Als dat aantal boven de 2000 uitkomt, moet het COA een dwangsom van 50.000 euro per dag betalen. Het aantal nieuwe asielaanvragen is stabiel, maar wel een fractie hoger dan in deze tijd vorig jaar.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in