Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vraagt acht provincies om in totaal 2600 noodopvangplekken voor asielzoekers te vinden. De organisatie is niet zeker dat er eind juli voldoende opvangplekken in Nederland zijn.
COA vraagt provincies om noodopvang voor 2600 asielzoekers
De oproep is gestuurd naar Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland

Niet voldaan
De oproep is gestuurd naar Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. Die hebben eerder niet voldaan aan de aantallen opvangplekken die ze op grond van de spreidingswet moesten regelen. Het COA vraagt ze ‘om met ons mee te denken over mogelijke oplossingen om spoedig per provincie 325 extra noodopvangplekken samen met ons te realiseren’.
Spoedvragen
In een brief aan de provincies schrijft het COA te willen ‘voorkomen dat we tegen die tijd gemeenten met spoedvragen moeten overvallen’. Daarom vraagt het orgaan ‘nu al de medewerking van u en uw gemeenten om binnen uw provincie 325 plekken te realiseren op een noodopvanglocatie’.
Bijna driekwart gemeenten
Oud-asielminister Marjolein Faber (PVV) had gevraagd om 101.500 opvangplekken te vinden op grond van de spreidingswet. De termijn daarvoor verliep op 1 juli. Gemeenten hadden 74.500 opvangplekken geregeld. Bijna driekwart van de gemeenten voldeed volgens het COA ‘geheel of deels’. Van de provincies hadden alleen Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland genoeg opvangplekken gerealiseerd.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
"Het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, ontvangt geld uit de begroting van het ministerie van Asiel en Migratie, en deels ook van Buitenlandse Zaken. In 2022 ontving het COA 1,2 miljard euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2021. De kosten voor de opvang van asielzoekers zijn in de loop van de jaren gestegen, en in 2024 was er sprake van een stijging van 1,6 naar 2,7 miljard €." Hoeveel tiny houses zou het COA voor 2,7miljard € zelf ergens in Nederland kunnen neerzetten i.p.v. gemeentes hiermee lastig te vallen?