Op 1 april 2025 stonden er bijna 60 duizend mensen ingeschreven op een woonadres op een vakantiepark. Zes jaar eerder waren dit nog ruim 51 duizend mensen. Bijna 1 op de 5 bewoners van vakantieparken is jonger dan 25 jaar.
Meer mensen hebben woonadres op vakantiepark
Het aantal mensen dat op een woonadres op een vakantiepark staat ingeschreven, is de afgelopen jaren flink gestegen.

Dashboard
De cijfers zijn te vinden op het dashboard Zicht op Vakantieparken, dat het CBS in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bijhoudt. Het dasboard biedt analyses die inzicht geven in het risico op ondermijnende activiteiten en andere (sociale) problematiek op vakantieparken.
De meeste mensen die staan ingeschreven met een woonadres op een vakantiepark, wonen in Gelderland (ongeveer 10 duizend). In Noord-Brabant zijn het er ruim 9 duizend en in Overijssel ruim 7 duizend. De provincie waar de minste mensen op een vakantiepark staan ingeschreven, is Groningen.
De gemeente Noord-Beveland spant op papier de kroon: per 10 duizend Noord-Bevelanders staan er bijna 750 ingeschreven op een vakantiepark. In absolute getallen zijn het er meer in de gemeente Ommen, namelijk 1230 mensen. Ook in Baarle-Nassau en Ommen gaat het om relatief veel mensen.
Veel jongeren, maar gemiddeld meer ouderen
Opvallend is het aantal jongeren dat op een vakantiepark staat ingeschreven. Van alle ingeschrevenen op een vakantiepark was 19 procent 25 jaar of jonger. In de provincie Overijssel was dit zelfs 22 procent. In Flevoland wonen de minste jongeren op een vakantiepark (15 procent).
Gemiddeld zijn de mensen die ingeschreven staan op een vakantiepark juist ouder dan gemiddeld in Nederland. Ten tijde van het onderzoek was 26 procent van de mensen op een vakantiepark 65 jaar of ouder. In heel Nederland was dit 21 procent.
Noodoplossing
Het gaat om relatief veel eenpersoonshuishoudens: 28 procent van de ingeschreven bewoners van een vakantiepark woont er alleen. De totale Nederlandse bevolking bestond in 2025 voor 19 procent uit eenpersoonshuishoudens. Ze wonen er veelal niet voor de lol: voor veel mensen vormt een woning op een vakantiepark een noodoplossing, bijvoorbeeld vanwege financiële problematiek en de woningnood.
In Drenthe, Groningen en Noord-Brabant ontving 8 procent van de mensen op een vakantiepark een bijstandsuitkering en/of een werkloosheidsuitkering. In Zeeland was dit met 3 procent het laagst.
Problematische schulden
Het aandeel mensen met problematische schulden ligt onder de permanente bewoners relatief hoog, al varieert dit sterk per regio. Zo had 13 procent van de vakantieparkbewoners in Noord-Brabant in 2024 een problematische schuld, tegen 5 procent in Zeeland.
Het demissionair kabinet wil dat gemeenten vanaf 2026 permanente bewoning op een vakantiepark voor tien jaar toestaan. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten was begin dit jaar kritisch op het coalitieplan.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wettelijk gezien mogen Gemeenten geen burgers inschrijven op recreatieparken, die geen woonbestemming hebben.