Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleinere gemeente kiest meest voor vrouw

Het aantal vrouwelijke burgemeesters stijgt de laatste vijftien jaar gestaag, maar ze zitten nog vooral bij de kleinere gemeenten.

vrouwelijke burgemeester
− Shutterstock

Het aandeel vrouwelijke burgemeesters mag dan sterk groeien, zij zitten nog vooral bij de wat kleinere gemeenten. Vooral opvallend is de groei bij de een na kleinste categorie, gemeenten met tussen de 10.000 en 20.000 inwoners. Daar steeg het aantal vrouwelijke burgemeesters sinds 2010 met een factor 2,5 (van 22 naar 53 procent) en zijn ze nu dus in de meerderheid.

Kleinste gemeenten

Ook bij de kleinste gemeenten (tot 10.000 inwoners) nam het aantal vrouwelijke burgemeesters de afgelopen vijftien jaar sterk toe: van 33 naar 50 procent. Bij de grotere gemeenten blijft het aandeel van de vrouwen steken op ruwweg een kwart.

Zeeland

Hoe verder een gemeente uit de Randstad ligt, hoe groter de kans op een vrouwelijke burgemeester. De meest spectaculaire groei maakt Zeeland door, dat in vijftien jaar tijd van 0 procent in 2010 naar 54 procent in 2025 ging. Het is daarmee ook de enige provincie met een meerderheid van vrouwelijke burgemeesters. Maar ook Limburg (42 procent), Groningen (40) en Noord-Brabant (37) scoren relatief hoog.

Eén vrouw

Aan het andere uiterste bevinden zich de provincies Overijssel (12 procent) en Drenthe (8). In die laatste provincie is al jaren maar één vrouwelijke burgemeester. Eerst Mieke Damsma (Midden-Drenthe) en sinds 2021 Inge Nieuwenhuizen van de gemeente De Wolden.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

SP

Progressieve partijen leveren vanouds al de meeste vrouwelijke burgemeesters. De afgelopen vijftien jaar zette de groei bij die partijen door. De SP profiteert daarbij sterk van de in 2022 benoemde Renske Helmer-Englebert in Wijchen. Zij is naast Michiel Schrier (Vlieland) de enige SP-burgemeester, vandaar die score van 50 procent. Ook bij de lokale partijen (procentueel een verdrievoudiging) en het CDA (twee keer zoveel) stijgt het aandeel vrouwelijke burgemeesters rap. De enige daling qua aantal vrouwen is te zien bij de partijlozen.

CDA en PvdA

In bredere zin hebben PvdA en CDA hebben de afgelopen jaren fors aan burgemeestersposten verloren, respectievelijk -11 en -7 procentpunt. Een breed scala aan partijen heeft daarvan geprofiteerd, met de VVD als voornaamste (+4). Opvallend is dat de groei van het aantal partijloze burgemeesters na het spectaculaire begin in 2022 niet stevig doorzet. Toen kwamen die ineens op 8 procent uit. Nu, drie jaar later, staat de teller op 11 procent.

Lokalo's 

Maar misschien wel nóg opvallender is hoe bedroevend het is gesteld met de burgemeesters die aangeven lid te zijn van een lokale partij: één enkele procent. Zeker in de wetenschap dat de laatste jaren zo’n 40 procent van de wethouders dat namens een lokale partij doet.

Lees het hele verhaal met grafieken deze week in BB13 (inlog). 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.M. van der Zanden

Huh? A'dam, R'dam en Utrecht hebben een dame als burgemeester. Telt zeker niet meer?

Op 17 juli 2025, 11:20

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in