Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar algemene grondslag voor proactief data delen

Artikel 20 van de Grondwet en de Algemene wet bestuursrecht bieden te weinig basis om niet-gebruik tegen te gaan door gegevensdeling.

Iemand telt kleingeld
− Shutterstock

Het rijk is een onderzoek gestart naar de wenselijkheid en mogelijkheid voor een algemene wettelijke grondslag voor het delen van gegevens in het kader van proactieve dienstverlening. Dat schrijft demissionair minister Uitermark van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Zelf attenderen of toekennen

De VNG maakt zich hier hard voor. Ook het UWV pleit al langer voor de noodzaak van een dergelijke algemene grondslag. Bij het onderzoek naar een algemene wettelijke grondslag kijkt Uitermark naar verschillende mogelijkheden, zoals de optie om mensen zelf te attenderen op regelingen waar ze recht op hebben. Ook de mogelijkheid dat een ambtenaar zelf een aanvraag invult of toekent wanneer alle informatie al aanwezig is of met toestemming kan worden gebruikt, komt aan de orde.

Niet op basis van bestaande wetten

Artikel 20 van de Grondwet en de Algemene wet bestuursrecht bieden te weinig basis voor gegevensdeling met het oog op proactieve dienstverlening, concludeert voormalig rechter Uitermark in dezelfde brief. Dat is een tegenslag voor de vele voorstanders van proactief data delen.

In oktober 2024 diende NSC-Kamerlid Palmen (inmiddels demissionair staatssecretaris Herstel en Toeslagen) een motie in om te onderzoeken op basis van welke grondslagen het mogelijk is om gegevens van burgers te delen voor proactieve dienstverlening. Volgens de Staatscommissie konden overheidsorganisaties het niet-gebruik van regelingen niet terugdringen door een strikte interpretatie van de privacywetten, maar Palmen was het daar niet mee eens. Ze wees onder meer naar artikel 20 van de Grondwet en de Algemene wet bestuursrecht.

Belangrijk

Uitermark onderkent het belang van de motie Palmen, schrijft ze. ‘Mensen moeten eenvoudig kunnen krijgen waar ze recht op hebben. In bepaalde gevallen kan meer gegevensdeling een manier zijn om organisaties beter in staat te stellen de burger proactief te wijzen op regelingen.’

Er lopen ook al een aantal andere (wetgevings)initiatieven om onder bepaalde voorwaarden meer gegevensdeling toe te staan, zoals het wetsvoorstel proactieve dienstverlening SZW.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in