Gericht werken aan rechtmatigheid
Gericht werken aan rechtmatigheid. Wat is een goede aanpak?

Het sturen op en onderzoeken van rechtmatigheid is een goede strategie voor gemeenten om de uitgaven binnen de Wmo en Jeugdwet te beheersen en de kwaliteit van de ondersteuning te borgen. Echter, veel gemeenten lopen vast bij het onderzoeken van rechtmatigheid. Maar wat is dan nu een goede aanpak bij het sturen op en onderzoeken van rechtmatigheid binnen de Wmo en Jeugdwet? Dat leest u in deze blog.
In het blog: ‘Rechtmatigheid als ingang voor transformatie’ beschreven we dat het sturen op rechtmatigheid een goede strategie is voor gemeenten om de uitgaven binnen de Wmo en Jeugdwet te beheersen en de kwaliteit van de ondersteuning te borgen. Tevens stonden we in het blog: ‘Huidige praktijk in sturen op rechtmatigheid’ stil bij het in de praktijk vastlopen in het onderzoeken van rechtmatigheid. In dit blog zoomen we in op wat een goede aanpak is bij het sturen op en onderzoeken van rechtmatigheid.
De integrale aanpak van (on)rechtmatigheid
Een goede aanpak zit in het starten van actief vooronderzoek met een doordacht integraal plan, waarbij een goede voorbereiding en geduld vereist zijn. De situatie wordt in deze aanpak vanuit twee perspectieven verkend. Namelijk, het globaal onderzoeken van zowel de aanbieder als uw gemeente zelf.
Perspectief 1: Onderzoek naar de aanbieder
Bij het onderzoeken van de aanbieder wordt gebruik gemaakt van gegevens waarover uw gemeente reeds beschikt:
- Welke producten uit welk(e) domein(en) worden geleverd en gedeclareerd?
- Welke ontwikkeling in declaraties is terug te zien in de tijd?
- Hoe ziet de verhouding tussen verschillende productcategorieën en -zwaartes eruit?
- Welke visie en aanpak hanteert de aanbieder?
- Wat zijn de ervaringen met deze aanbieder vanuit de toegang en contractmanagement?
Perspectief 2: Onderzoek naar uw gemeente
Daarnaast is het ook wenselijk om naar mogelijke lekken binnen uw eigen gemeente te kijken. Dit in de manier waarop zaken zijn vastgelegd in de regelgeving, Overeenkomst en manier van werken in toegang, contractmanagement, administratie en factuurverwerking, controles en/of toezicht. Immers, misbruik of onbedoeld gebruik vindt altijd plaats binnen kaders die door de gemeente zijn geschapen. Denk hierbij aan vragen als:
- Hoe zijn de producten (en eventuele gradaties in intensiteit) gedefinieerd?
- Welke eisen zijn er voor hulpverlenings- of ondersteuningsplannen?
- Welke eisen zijn er voor de facturering? Facturering op basis van de beschikking of feitelijke levering? Een urenverantwoording op cliëntniveau of groepsniveau? Een eventuele uitsplitsing van directe en indirecte cliënttijd?
- Welke afspraken zijn gemaakt over controles en toezicht?
Vanuit de combinatie van deze twee perspectieven ontstaat een beeld van zowel de aard als omvang van de mogelijke onrechtmatigheden. Daarnaast kan een inschatting gemaakt worden van specifieke risico’s en daaraan gekoppelde impact. Deze informatie is nodig om een mogelijke onderzoeksbehoefte en een doordachte strategie voor vervolgonderzoek te bepalen.
Ongeacht de gekozen strategie, gelden hierbij de volgende 3 adviezen:
- Denk in mate van risico en heb geduld met het trekken van conclusies. Zoek naar verhoogde risico’s op onrechtmatigheden, niet naar bewijzen. Zie bijvoorbeeld hoge winstcijfers niet als bewijs van onrechtmatigheden, maar wel als signaal dat kan duiden op een verhoogd risico van onrechtmatigheden.
- Verdiep indien nodig. Raap verdere signalen of bewijzen op als inderdaad sprake is van mogelijke onrechtmatigheden.
- Leer van onderzoek naar rechtmatigheid. Gebruik de geleerde lessen om eventuele lekken in de aanpak van de gemeente of aanbieder te dichten. En gebruik de ervaringen ook om betere kaders voor de toekomst te scheppen, waarbij preventie, proactieve opsporing en aanpak van onrechtmatigheden actief worden vormgegeven.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Brainstormt u graag eens met een Zorg-Lokaal expert op het gebied van rechtmatigheidsonderzoek? Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek aan. Of wilt u meer informatie over trainingen rondom rechtmatigheid van onze expertpartner Triple A Academy? Klik dan hier voor de training ‘Zorgvuldig onderzoek naar aanbieders’, klik hier voor de training ‘Zorgvuldig onderzoek naar cliënten’ en hier voor de training ‘C-DATE’.
Lees ook deze blogs over rechtmatigheid:
Onderzoeken van de 3 dimensies van rechtmatigheid
Huidige praktijk in sturen op rechtmatigheid
Een integrale benadering van rechtmatigheid: de 3 fases
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.