• Beste bestuurder 2022

  Voor de 14e keer werd de verkiezing Beste Lokale Bestuurder werd georganiseerd door het vaktijdschrift Binnenlands Bestuur in samenwerking met onderzoeksbureau Necker.

  02 februari 2023
  Petra Dassen-Housen
  Beste bestuurder 2022
 • Verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen 2023

  Op 15 maart 2023 werden de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen gehouden.

  19 januari 2023
  Provinciehuis Drenthe
  Verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen 2023
 • Prinsjesdag 2022

  Op Prinsjesdag spreekt de koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar. Ook biedt de minister van Financiën de Tweede Kamer de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan. In dit dossier vindt u de belangrijkste plannen voor de lokale overheden.

  20 september 2022
  Miljoenennota.1.jpg
  Prinsjesdag 2022
 • Oekraïne

  De oorlog in de Oekraïne werpt veel vragen op, ook voor gemeenten. Hoe moeten ze omgaan met hun contracten met de Russische gasleveranciers Gazprom. Wat moet je doen als mensen uit je gemeente vertrekken om te gaan vechten tegen het Russische leger? Welke zorgen hebben de inwoners van de gemeente en hoe ga je daar als bestuurder mee om? In dit dossier vindt u de berichten over de laatste ontwikkelingen waarmee gemeenten te maken hebben in verband met de oorlog in de Oekraïne.

  01 maart 2022
  vluchtelingen Oekraïne
  Oekraïne
 • Herstart na corona

  De podcastserie Herstart onderzoekt in vier afleveringen hoe de samenleving er na anderhalf jaar corona voorstaat, en hoe het in de herstelfase verder zal gaan. Profiteert iedereen mee van de herstellende economie? In dit dossier vindt u alle artikelen gerelateerd aan de serie. De podcasts zijn te beluisteren op verschillende platforms, waaronder Spotify en Apple Podcasts. Zoek op 'Binnenlands Bestuur'.

  27 september 2021
  corona
  Herstart na corona
 • Prinsjesdag 2021

  Hier vindt u alles opver Prinsjesdag 2021

  20 september 2021
  Prinsjesdag 2021
 • Dossier: de ministeries

  Historici van de Radboud Universiteit staan in deze serie stil bij de geschiedenis van belangrijke ministeries. Wat moeten de bewindspersonen over hun ministerie weten? 

  13 juli 2021
  Dossier: de ministeries
 • De strijd voor zelfstandigheid

  Herindelingen gaan regelmatig gepaard met gedoe, maar soms wordt het wel erg bont gemaakt. Het fusieproces rondom Scherpenzeel is daar een voorbeeld van. Gekonkel, gefoezel en gestook door alle spelers maken het tot een ‘dirty’ herindelingstraject. Het gaat hard tegen hard. Binnenlands Bestuur volgt het proces op de voet.

  07 juli 2021
  Berends
  De strijd voor zelfstandigheid
 • Europa

  In dit dossier vindt u artikelen over ontwikkelingen die in relatie staan tot de Europese Unie en het Europees Parlement: over de uitwerking van Europese besluitvorming op lidstaten, de Europese politieke agenda, samenwerking tussen lidstaten en beschikbare Europese fondsen. De publicatie van deze artikelen is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het mediafonds van de Europese Unie. 

  17 maart 2021
  Europa
 • Dossier: Tweede Kamerverkiezingen 2021

  In dit dossier leest u onder andere interviews met kandidaten voor de Tweede Kamer over lokale aangelegenheden. Wat beloven de kandiaten aan de provincies, gemeenten en waterschappen?

  08 maart 2021
  Dossier: Tweede Kamerverkiezingen 2021
 • Dossier: Thuiswerken in tijden van corona

  De meeste ambtenaren werken vanwegde de corona-crisis sinds medio maart noodgedwongen thuis. Hoe bevalt dat de ambtenaar en zijn leidinggevende?

  30 juni 2020
  Dossier: Thuiswerken in tijden van corona
 • Dossier: Coronacrisis en de bestuurswetenschap

  In korte minicolleges van ongeveer 8 minuten bespreken hoogleraren bestuurskunde uit Nederland en Vlaanderen wat de corona-crisis betekent voor de bestuurswetenschap en omgekeerd wat de bestuurswetenschap betekent voor het begrip van de crisis en voor handelingsgevolgen.

  25 mei 2020
  Dossier: Coronacrisis en de bestuurswetenschap
 • Dossier: Ambtenaar in oorlogstijd

  Binnenlands Bestuur presenteert tot mei een serie artikelen waarin de beleidsmaatregelen van een aantal departementen worden uitgelicht.

  04 maart 2020
  Dossier: Ambtenaar in oorlogstijd
 • Dossier: Coronavirus

  Wat begon als een mysterieus virus in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft zich over de hele wereld verspreid. Ook Nederland sloeg het virus toe. Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.

  02 maart 2020
  Dossier: Coronavirus
 • JONG & ambtenaar 2018

  Alles over werken bij de overheid.Over werken bij een gemeente, provincie of waterschap bestaan veel vooroordelen. Zo zouden er alleen oude, vastgeroeste mensen rondlopen en zou het werk saai zijn. Niets is minder waar, blijkt uit dit inspirerende boek over jonge mensen die carrière maken als ambtenaar!

  12 januari 2018
  JONG & ambtenaar 2018
 • In de clinch

  In de clinch is een rubriek waarin jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht belicht. In dit dossier vindt u alle bijdragen bij elkaar. 

  07 september 2017
  In de clinch - weegschaal
  In de clinch
 • Gemeenteraadsverkiezingen 2018

  Nederland gaat in 2018 naar de stembus om nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Op weg naar 21 maart besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan een groot aantal aspecten die verband houden met deze verkiezingen.

  19 april 2017
  Gemeenteraadsverkiezingen 2018
 • Dossier: Vluchtelingen

  De toegenomen stroom vluchtelingen stelt gemeenten voor een onverwacht grote opgave. Van het organiseren van noodopvang en het huisvesten van statushouders tot het verzorgen van onderwijs, (vrijwilligers-)werk en integratie voor vluchtelingen die tijdelijk of permanent in Nederland blijven. Draagvlak in de samenleving is daarbij onmisbaar, maar vaak lastig te verkrijgen. In dit dossier is alle berichtgeving over vluchtelingen gebundeld.

  19 oktober 2015
  Dossier: Vluchtelingen
 • Dossier: Huishoudelijke hulp

  Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp (hh1), onderdeel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015). Van het budget dat het rijk hiervoor aan gemeenten beschikbaar stelt, is sinds januari 2015 gemiddeld 40 procent afgegaan. Onder meer om deze bezuinigingen op te vangen, hebben veel gemeenten hun beleid aangepast. Gemeenten zijn er mee gestopt, hebben geschrapt in het aantal uren of hebben het beleid op een andere leest geschoeid ('schoon en veilig' huis). Binnenlands Bestuur volgt de ontwikkelingen en de gevolgen van de gemeentelijke beleidskeuzes. 

  17 juni 2015
  Dossier: Huishoudelijke hulp
 • Dossier: De Digitale Ambtenaar

  Ambtenaren maken in wisselende mate gebruik van diverse sociale media. Binnenlands Bestuur zet in een serie op een rij welke digitale platforms bij ambtenaren in zwang zijn, wat de mogelijke voor- en nadelen zijn voor zowel medewerker als organisatie.

  20 augustus 2014
  Dossier: De Digitale Ambtenaar
Advertentie