Overslaan en naar de inhoud gaan

Strijd over rol lokale overheid bij stadsverwarming

Rechts wil een grotere rol voor energiebedrijven. Links wil dat lokale overheden zoveel mogelijk eigenaar zijn van toekomstige warmtenetten.

Het uitrollen van voorgeïsoleerde verwarmingsbuizen langs een zandweg in Ede
Het uitrollen van voorgeïsoleerde verwarmingsbuizen langs een zandweg in Ede − Shutterstock

Overheden moeten eigenaar worden van nieuwe stadsverwarming, vindt het overgrote deel van de Tweede Kamer. De omvang en invulling van die rol bepalen of het wetsvoorstel dat het eigenaarschap regelt, ook op politieke steun kan rekenen. Dat blijkt uit een debat over het wetsvoorstel.

Lokale overheden als eigenaar

Rechtse partijen zien graag een grotere rol voor energiebedrijven. De linkerkant van het politieke spectrum wil graag dat lokale overheden zoveel mogelijk eigenaar zijn van toekomstige warmtenetten, om een monopoliepositie van de uitbaters te voorkomen. Huishoudens kunnen nu in de praktijk niet kiezen wie de stadsverwarming regelt en wat mensen voor warm water betalen. Het wetsvoorstel moet er onder meer voor zorgen dat de kosten voor burgers binnen de perken blijven.

Monopoliepositie

De VVD is niet overtuigd dat regionale overheden de aanleg van stadsverwarming op zich kunnen nemen. ‘Kleine gemeentes gaan dit gewoon niet kunnen,’ stelt Kamerlid Silvio Erkens. Daarom wil de liberale partij dat commerciële bedrijven langer een grotere rol in de nieuw op te zetten warmtebedrijven krijgen. De wijzigingsvoorstellen van de VVD worden echter door de linkse oppositie ‘destructief en ondermijnend’ genoemd. Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) noemt een voorstel van VVD samen met CDA en ChristenUnie ‘een poging om private partijen voor een langere periode een monopoliepositie te geven.’

Het wetsvoorstel om overheden gedeeltelijk eigenaar te maken van stadsverwarming is oorspronkelijk geschreven door toenmalig klimaatminister Rob Jetten. Het is nu aan opvolger Sophie Hermans om er politieke steun voor te krijgen. Regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben geen afspraken gemaakt over dit onderwerp. Partijen bepalen dus zelf of ze voor of tegen stemmen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit

Kleinere lokale overheden kunnen al prima samenwerken op het gebied van o.a. inkoop of delen van functionarissen. Zouden ze dan géén kans zien samen te werken in een eigenaarschap van een warmtebedrijf?

Op 20 mei 2025, 09:47

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in