Overslaan en naar de inhoud gaan

Warmtelinq wordt inderdaad half miljard duurder

Minister Sophie Hermans bevestigt berichtgeving van vorige week.

Werkzaamheden aan de aanleg van de warmteleiding WarmtelinQ in Den Haag, vorig jaar.
Werkzaamheden aan de aanleg van de warmteleiding WarmtelinQ in Den Haag, vorig jaar. − ANP

Het klopt dat de aanleg van het Zuid-Hollandse warmtetransportnet WarmtelinQ ongeveer een half miljard euro meer gaat kosten. Het kabinet had in februari al bekend gemaakt dat de kosten opliepen, maar vorige week meldde dagblad NRC op basis van drie anonieme bronnen dat het zou gaan om een kostenstijging van 500 miljoen euro. Dat terwijl de projectkosten begroot waren op 644 miljoen.

Dit klopt, schrijft klimaatminister Sophie Hermans in een Kamerbrief. De in het dagblad genoemde getallen ‘zijn nog niet definitief maar liggen wel in de lijn der
verwachtingen’. In de beslisnota bij de Kamerbrief staat dat Gasunie-dochterbedrijf WarmtelinQ, dat het transportnet ontwikkelt, een aanvullend subsidieverzoek heeft ingediend van ‘circa een half miljard’. Het net moet warmte vervoeren van de Rotterdamse haven naar het gebied rond Leiden. Alleen het tracé Rijswijk-Leiden moet nog worden aangelegd. De aanbesteding hiervan is bijna rond.

Volloop

‘Doel van de subsidie zal zijn de onrendabele top af te dekken die nodig is om voor de komende jaren te concurreren met andere (fossiele) warmtebronnen’, staat in de beslisnota. Eén van de tegenvallers is volgens Hermans dat de gasprijsverwachtingen lager zijn dan gehoopt. Dat maakt warmtenetten minder rendabel. Daarnaast is de aannemersmarkt krap, zijn de lonen en materiaalkosten omhoog gegaan, en kampt WarmtelinQ met ‘achterblijvende volloop’. Dit laatste betekent dat er nu minder afnemers van de warmte zijn dan gehoopt.

STEG

WarmtelinQ zou in potentie 120.000 huishoudens gasloos kunnen verwarmen, inclusief 26.000 woningen in Leiden die nu ook al op stadswarmte zitten. De huidige bron van dit warmtenet is een STEG-centrale in de stad van het Duitse energiebedrijf Uniper, die warmte produceert met aardgas. Deze centrale stopt vanaf 2028. Tegen die tijd moet WarmtelinQ de nieuwe bron worden, want anders moeten al die woningen op elektrische warmtepompen over. Dat is problematisch, omdat dan de maatschappelijke meerkosten veel groter worden vanwege de noodzakelijke investeringen in het stroomnet. Bovendien heerst in Leiden netcongestie. En: ‘In de stad is geen ruimte voor de benodigde elektra-infrastructuur en transformatorhuisjes.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De Keukenhof

Behalve het rijk investeert ook de provincie Zuid-Holland in WarmtelinQ. Zuid-Holland heeft een samenwerkingsconvenant met het rijk en Gasunie, en gaf een investeringssubsidie van 81 miljoen euro. Het provinciebestuur schreef kortgeleden aan de statenleden over de kostenstijging: ‘Dit plaatst de provincie in een positie waarin verdere financiële betrokkenheid mogelijk wordt verwacht.’

Vrijdag spreken statenleden en gedeputeerde staten met Gasunie en het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) over de problemen, in de Keukenhof.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans

Het maakt toch niet uit wat het kost? Als de klimaatmaffia een rekening stuurt, betalen we álles. Er wordt geen enkele rationele afweging gemaakt. Dat er amper afnemers zijn, maakt blijkbaar ook niet uit.
Groene groei heet dat. Van uw energierekening. Want iemand moet natuurlijk wel de poen ophoesten!

Op 14 mei 2025, 13:31
Nico Bos

"Eén van de tegenvallers is volgens Hermans dat de gasprijsverwachtingen lager zijn dan gehoopt. Dat maakt warmtenetten minder rendabel."... lager zijn dan gehoopt??? , het moet niet gekker worden. Dus gaat de gasprijs (lees energiebelasting) nu weer omhoog om dit soort "tegenvallers" te compenseren?

Op 18 mei 2025, 19:20

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in