Overslaan en naar de inhoud gaan

Spoor Alkmaar-Amsterdam mag worden aangepast

Ondanks bezwaren van omwonenden, een agrarisch bedrijf en een natuurorganisatie mag het spoor tussen Alkmaar en Amsterdam worden aangepast.

Spoor
− Shutterstock

Het spoor tussen Alkmaar en Amsterdam mag worden aangepast, ondanks bezwaren van onder meer omwonenden, een agrarisch bedrijf en een natuurorganisatie. Volgens de Raad van State zijn al hun bezwaren ongegrond.

Meer treinen

De hoogste bestuursrechter deed woensdag uitspraak over het tracébesluit Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Alkmaar-Amsterdam. Dat programma omvat maatregelen om de spoorverbinding tussen Alkmaar en Amsterdam geschikt te maken voor een groter aantal treinreizigers. Het is de bedoeling dat op het traject meer intercity's en sprinters gaan rijden. Ook wordt een aantal tussenliggende stations en overwegen aangepast en wordt het spoor waar goederentreinen keren verplaatst.

Extra overlast

Sommige omwonenden zijn bang voor extra overlast door geluid en trillingen als er meer treinen gaan rijden. Een van hen had ook bezwaar tegen de aanleg van een extra perron op station Uitgeest, waardoor het station in zijn ogen te dicht bij zijn woning komt. Volgens de Raad van State is dat niet zo en zal de eventuele hinder beperkt zijn, omdat er nog een sloot met groen tussen de woning en het spoor ligt.

Noodzaak voldoende onderbouwd

Ook stichting De Hooge Weide, die natuur beheert in de gemeente Castricum en omliggende gemeenten, maakte bezwaar tegen de plannen, omdat een nieuw spoor voor goederentreinen deels door haar gebied zou komen. Volgens de Raad van State heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat de noodzaak van de plannen echter voldoende onderbouwd.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Oversteken veiliger

Een melkveehouder kreeg ook geen gelijk. De agrariër bezit stukken grond aan beide kanten van het spoor en vreest straks minder vaak te kunnen oversteken. De Raad van State zegt dat dat weliswaar klopt, maar dat de landbouwgronden niet onbereikbaar worden en dat het oversteken ook veiliger wordt.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in