Overslaan en naar de inhoud gaan

PFAS-onderzoek gestart bij Chemours en Westerschelde

Het RIVM start een meerjarig onderzoek naar PFAS-effecten op gezondheid rond Chemours en Westerschelde.

Fabriek van Chemour aan de Merwerde
− Shutterstock

Het RIVM onderzoekt welke effecten PFAS hebben op de gezondheid van mensen die wonen rond de Chemours-fabriek in Dordrecht en de Westerschelde in Zeeland. Het demissionaire kabinet heeft het rijksinstituut hiervoor opdracht gegeven. Dit gezondheidsonderzoek is naar verwachting eind 2027 klaar.

Afwijkende gezondheidssituatie

‘Het doel is om duidelijk te krijgen of er in de regio's rondom Chemours en de Westerschelde sprake is van een afwijkende gezondheidssituatie die kan samenhangen met verhoogde PFAS-concentraties’, schrijven minister Robert Tieman en staatssecretaris Thierry Aartsen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. ‘De mensen die in deze gebieden wonen willen hier graag antwoord op krijgen en de overheid wil dit ook.’

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen, die niet of nauwelijks afbreken in het milieu en zich kunnen ophopen in het menselijk lichaam. Rond Chemours en de Westerschelde zijn verhoogde concentraties PFAS aangetroffen.

Vragen en zorgen

Het RIVM verkende vorig jaar al of een dergelijk onderzoek kan helpen om de gezondheid van omwonenden te verbeteren, en of hiermee tegemoet kan worden gekomen aan hun vragen en zorgen. In de gemeenten rond Chemours vulden ruim 2600 mensen hiervoor een vragenlijst in, rond de Westerschelde ruim 1750 mensen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De resultaten van de verkenning zijn reden om het RIVM nu opdracht te geven voor een meerjarig gezondheidsonderzoek. Het kennisinstituut zet via een literatuurstudie de wetenschappelijke informatie over de mogelijke gezondheidseffecten van PFAS op een rijtje en bekijkt welke informatie ontbreekt. Ook onderzoekt het RIVM hoe vaak aan PFAS gerelateerde effecten op de gezondheid voorkomen rond Chemours en de Westerschelde en vergelijkt dat met een referentiegroep.

Boven veilige grens

Het RIVM concludeerde onlangs al dat iedere Nederlander verschillende soorten PFAS in het bloed heeft zitten. Bij vrijwel iedereen ligt de concentratie chemische stoffen boven de gezondheidskundige waarde die als 'veilige' grens wordt beschouwd. Het RIVM keek in dit onderzoek al met extra aandacht naar de regio's rond Chemours en de Westerschelde. Van enkele PFAS lagen de aangetroffen hoeveelheden in het bloed hier hoger dan in de rest van Nederland. Zeeland heeft vooral te maken met PFAS-vervuiling afkomstig uit Vlaanderen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in