Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse horeca helpt biodiversiteit

Zelf proeven hoe lekker biologisch voedsel smaakt.

biodiversiteit
Beeld: Gemeente Amsterdam

De Amsterdamse Bio-diversiteitsweken zijn van start: in oktober en november proef je bij diverse Amsterdamse restaurants hoe lekker biologisch voedsel smaakt. Dit initiatief van de gemeente Amsterdam is tot stand gekomen in samenwerking met Dutch Cuisine.

Dutch Cuisine is trekker van het horeca-programma ‘Biodiversiteit op je Bord’. Door deze samenwerking vergroten we het bewustzijn over de impact van eten op de natuur en ondersteunen we ondernemers onder andere bij duurzamere inkoop en publiekscommunicatie. Samen laten we zien dat duurzaam, lekker en natuurinclusief eten hand in hand gaan.

Doelstelling

Amsterdam wil een stad zijn waar goed eten ook goed is voor de wereld om ons heen. Daarom heeft de gemeenteraad in de Uitvoeringsagenda Voedselstrategie 2023-2026 de doelstelling vastgesteld dat 25% van het voedsel in de stad regionaal en duurzaam geproduceerd voedsel moet zijn. Deze ambitie is gebaseerd op de toekomstvisie Re-rooting the Dutch food system van Ymke de Boer (Wageningen Universiteit).

Keurmerk

Uit onderzoek van onder andere de HvA blijkt dat het beoogde duurzame effect niet automatisch wordt bereikt door uitsluitend voedsel uit de regio te eten. Daarom scherpt de gemeente het beleid aan met de inzet van het keurmerk voor biologisch voedsel, in combinatie met doelen voor meer plantaardig eten en minder voedselverspilling.

Ketencontrole

Een belangrijk verschil tussen het biologische keurmerk en andere voedselkeurmerken is dat het hele productieproces wordt gecontroleerd. Er geldt een Europese wet en een onafhankelijk controlesysteem (in Nederland via stichting SKAL). Dat maakt het anders dan keurmerken als ‘regeneratief’ of ‘natuurinclusief’, waarvoor geen officiële regels bestaan.

Voordelen

Biologische landbouw gebruikt geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of genetische modificatie. Dit zorgt voor schonere lucht en water en meer biodiversiteit en voorkomt uitputting van de bodem. Ook draagt het bij CO₂-reductie, zoals blijkt uit het rapport Het perspectief van biologische landbouw van het ministerie van LNV.

Meer weten?

Vragen over het Amsterdamse beleid voor regionaal en duurzaam geproduceerd voedsel? Neem dan contact op met Juliane Kürschner.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in