Overslaan en naar de inhoud gaan

School als etalage van techniek

In gesprek met Henri van Breugel, voorzitter CvB Willem van Oranje Onderwijsgroep.

Henri van Breugel
Henri van Breugel | Beeld: HEVO.

Begin 2025 betrok het Gilde Vakcollege Techniek zijn nieuwe schoolgebouw in Gorinchem. De grootste vmbo-techniekschool van Nederland ademt techniek, van de constructie tot de ruime praktijklokalen waar leerlingen nog echt een vak leren. Deze opzet komt voort uit een duidelijke visie op techniekonderwijs en de intensieve samenwerking met het regionale bedrijfsleven, wat resulteert in een uniek ecosysteem dat zowel leerlingen als bedrijven aantrekt. Henri van Breugel vertelt hoe dit zijn weerslag heeft gekregen in het gebouw.

Grootste uitdaging

Het nieuwe gebouw van het Gilde is gebouwd met duurzame en robuuste materialen en is met 1.400 zonnepanelen volledig energieneutraal. Dat kan ook niet anders. Als je je leerlingen wilt onderwijzen dat ze moeten gaan werken aan een duurzame toekomst, moet je dat zelf ook doen. Practice what you preach. De grootste uitdaging bij de nieuwbouw was overigens de financiering. De gemeente is alleen verantwoordelijk voor het vmbo-deel en beschikte niet over de middelen om bij te dragen aan de extra ruimte die we nodig hadden voor de techniek-havo en het kunnen aanbieden van doorlopende leerlijnen in het mbo. Met onder meer de hulp van HEVO, die ons in dit hele proces uitstekend heeft begeleid, zijn we daar op allerlei creatieve manieren uiteindelijk wel uitgekomen. Dat had veel te maken met de grote betrokkenheid van iedereen die aan deze nieuwbouw heeft meegewerkt. We hebben elkaar aangestoken en gingen allemaal vol voor deze school, ook de mensen van HEVO. De samenwerking verliep in alle opzichten uitstekend. Ik wil maar zeggen: als er een gemeenschappelijke wil is, is er ook een weg.

Duurzame nieuwbouw

HEVO heeft het volledige huisvestingstraject begeleid, beginnend bij een uitgebreid locatieonderzoek waarin de kwaliteit van de oude huisvesting in relatie tot het onderwijs is geïnventariseerd. Conclusie was dat nieuwbouw op een andere locatie veruit de voorkeur had boven andere scenario’s. Aansluitend is het onderwijskundig concept - een combinatie van theorie- en techniekonderwijs met nadruk op vakmanschap en duurzaamheid - vertaald naar een gedetailleerd Programma van Eisen. Hierin zijn concrete ruimtelijke, functionele en technische randvoorwaarden vastgelegd, waaronder energieneutraliteit, het industriële, technische karakter gecombineerd met de geborgenheid, overzichtelijkheid en transparantie in een contextrijke omgeving.

Tijdens de ontwerpfase heeft HEVO het projectmanagement verzorgd; het aansturen van de architect en adviseurs, het bewaken van planning, budget en kwaliteit en het volgen van het Programma van Eisen in elke ontwerpstap. Besluitvormingssessies met het schoolbestuur, de gemeente en andere stakeholders zorgden ervoor dat het ontwerp - een combinatie van praktijklokalen voor de bovenbouw op de begane grond en theorielokalen voor de onderbouw op de verdieping onder industriële sheddaken - naadloos aansloot op de wensen van het Gilde Vakcollege Techniek.

In de realisatiefase trad HEVO op als vertegenwoordiger namens het Gilde richting aannemers en installateurs. HEVO hield toezicht op de voortgang, kwaliteit en meer- en minderwerk en waarborgde de afgesproken duurzaamheidsprestaties. Dankzij deze geïntegreerde aanpak is vanaf het locatieonderzoek tot en met de oplevering gewerkt aan het realiseren van een stimulerende, duurzame leeromgeving die jongeren enthousiasmeert om voor techniek te kiezen en die perfect aansluit op de behoeften van het regionale bedrijfsleven.

Lees het volledige artikel in ons voorjaarsmagazine.

Meer weten?

Neem gerust contact op met Winifred van den Bosch.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in