Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Gemeenten hebben voldoende kennis voor publieke warmtenetten’

BNG bestrijdt dat gemeenten weinig ervaring hebben met langetermijninvesteringen, die nodig zijn voor warmtebedrijven.

Luchtfoto van de aanleg van een warmtenetleiding, begin dit jaar in Den Haag.
Luchtfoto van de aanleg van een warmtenetleiding, begin dit jaar in Den Haag. − ANP

Op de dag dat de Tweede Kamer de Wet collectieve warmte heeft aangenomen, bestrijdt BNG de vrees dat gemeenten onvoldoende slagkracht hebben om publieke warmtebedrijven op te richten. Dat doet de overheidsbank aan de hand van een nieuwe whitepaper, opgesteld samen met de gemeente Deventer.

De nieuwe warmtewet legt vast dat warmtebedrijven op termijn een publiek meerderheidsbelang moeten hebben. Dat betekent dat er een einde komt aan het tijdperk dat de grootste warmtebedrijven in commerciële handen zijn, zoals Vattenfall en Eneco.

Meer kennis dan vermoed

Ondertussen zijn er maar weinig overheden die ervaring hebben met de uitrol en exploitatie van warmtenetten. Toch ligt dat genuanceerder dan soms wordt gedacht, beweert Caspar Boendermaker, warmtespecialist van BNG. Er is in zijn ogen bij de gemeenten meer kennis dan wordt vermoed. ‘Gemeenten investeren veel in publieke voorzieningen als gebiedsontwikkeling, rioleringen, wegen, bruggen en fietspaden. Daarbij is er geen sprake van twijfels over de gemeentelijke realisatiekracht.’

In de whitepaper wordt de vergelijking gemaakt met gemeentelijke grondbedrijven. Voor projecten in de gebiedsontwikkeling richten gemeenten ook ‘juridische entiteiten’ op, zoals de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden, bedoeld voor de ontwikkeling van industriegebieden en bedrijventerreinen in Zuid-Holland. Een ander voorbeeld is het Paleiskwartier Den Bosch, een publiek-private samenwerking tussen de gemeente Den Bosch en onder andere een bouwbedrijf. Het gaat hier om een herontwikkelingsproject bij het centraal station.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Parallellen met grondbeleid

Volgens Boendermaker zijn er specifiek ook parellellen tussen het actief grondbeleid van een gemeente en het doen van investeringen in warmtenetten. ‘Dit illustreert dat gemeenten wel degelijk veel ervaring hebben met langetermijninvesteringen in infrastructuur en daar ook goed op zijn ingericht’, aldus de whitepaper.

Tot slot wordt de nadruk gelegd op de voordelen die warmtebedrijven met een gemeentelijk belang hebben. Dankzij de gemeentelijke begroting kan een publiek warmtebedrijf meer financiële risico’s dekken dan een privaat bedrijf. Ook heeft een gemeentelijk warmtebedrijf, volgens de opstellers van de whitepaper, meer (beleids)mogelijkheden om in een woonwijk gunstige omstandigheden te scheppen voor een warmtenet.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker

Echt niet. Wegblijven van die onzin. Kom eens voor burgers op.

Op 5 juli 2025, 17:01

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in