Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijven moeten slechte buurt oppeppen

'Vijf jaar geleden was Zuid voor veel ondernemers een no-go-area. Nu is Zuid voor veel ondernemers een serieuze optie om een bedrijf te…

Uit het slop
Programmamanager André de Groot is ervan overtuigd dat dat rechtstreeks een gevolg is van de kansen die de stad Rotterdam en de landelijke overheid ondernemers in het betrokken stadsdeel hebben geboden. Door bedrijvigheid te stimuleren hele wijken uit het slop halen, dat is de gedachte achter het in 2005 begonnen project Kansenzones.

 

Gunstige regelingen
In vier jaar hebben zevenhonderd ondernemers de kans gegrepen zich te vestigen in een van die Rotterdamse krachtwijken, blijkt uit het woensdag verschenen rapport van het onderzoeksinstituut Nicis. Met investeringspremies en andere gunstige regelingen (totale kosten 48 miljoen euro) kregen ze een steuntje in de rug. Het rapport werd in Rotterdam aangeboden aan minister Eberhard van der Laan (PvdA, wonen, wijken, integratie).

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Rolmodellen
De nieuwe bedrijven hebben vooral indirect effect op de betrokken wijken, aldus het rapport. De wijken zouden leefbaarder zijn geworden en de ondernemers zijn de nieuwe rolmodellen die bewoners inspireren een einde te maken aan een situatie van werkloosheid en afhankelijkheid van een uitkering. Het rapport erkent tevens dat directe effecten niet goed aantoonbaar zijn.

 

Veerkracht
'Kruisbestuiving tussen het succes van ondernemers en de veerkracht van de buurt', noemt wethouder Dominic Schrijer (PvdA, werk, sociale zaken, grotestedenbeleid) het. De stad was geïnspireerd door de econoom Michael Potter, die in de Verenigde Staten onderzocht hoe je door meer bedrijvigheid de problemen in de getto's kunt aanpakken.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Motor
Al is de situatie in Rotterdam-Zuid zeker niet zo problematisch als die in Amerikaanse probleembuurten, stelt Schrijer vast. Het principe dat ondernemers als motor van de omgeving worden gezien, sprak Rotterdam aan. Inmiddels heeft de stad besloten na het aflopen van de proef, in 2008, het project nog twee jaar voort te zetten.

 

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in