Onverantwoord
De gemeentelijke werkgevers weigeren de 190 duizend ambtenaren een structurele salarisverhoging. Een verhoging is volgens het College voor Arbeidszaken onverantwoord, gelet op de dalende inkomsten van lagere overheden. Meer dan een eenmalige uitkering zit er niet in.
Staken
In navolging van de vakbonden, wijzen blijkens de enquête ook de ambtenaren dat bod af. Van hen is de helft bereid actie te voeren voor een hoger loon, een kwart twijfelt nog. De voorkeur gaat uit naar werkonderbrekingen. Een kwart van de ambtenaren die bereid zijn tot actie, wil staken.
Helft ambtenaren bereid tot cao-actie
Gemeenteambtenaren pikken het niet dat hun salaris wordt bevroren. Bijna één op de twee is bereid actie te voeren. Een deze…
Lees hier het hele artikel 'Ambtenaren in actie voor hoger loon' uit Binnenlands Bestuur nummer 41, 9 oktober 2009.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook ik heb de enquete ingevuld maar mis nu in het redactionele stuk de uitslag op de gestelde vraag over de hoogte van de AOW gerechtigde leeftijd?
Ben erg benieuwd hoe mijn collega's daar tegenaan kijken.
Ik begrijp, dat het niet leuk is, maar het is wel juist om de ambtenarensalarissen te bevriezen. Om erger te voorkomen. Ambtenaren leven namelijk van de belastingopbrengsten en die worden dit jaar fors minder. Als een bedrijf in de rode cijfers zal geen zinnig mens om loonsverhoging vragen. Ik begrijp dan ook niet, dat ambtenaren hier anders in zitten.
Nogmaals, leuk is het natuurlijk niet.
Tuurlijk, de gemeentenambtenaren zijn wederom de klos, vanaf oktober 2002 tot juni 2007 zijn de salarissen met iets meer dan 10% gestegen, vergelijk dit percentage maar eens met de provincie- en rijksambtenaren, dan zul je zien dat er nog veel in te halen is voor de gemeentenambtenaren
juni 2009 uiteraard!
Als er een overheidssector is waar de afgelopen jaren vergaande veranderingen in gang zijn en worden gezet, is het wel bij de gemeenten. De rijksoverheid is al enkele jaren bezig wezenlijke (zorg)taken en verantwoordelijkheden op velerlei terreinen af te stoten en deze bij de gemeenten neer te leggen. Dit alles mag logischerwijs ook tot een structurele loonsverbetering leiden.
Toch weer behoorlijke stemmingmakerij. Als je het bijbehorende artikel openslaat dan zie je direct dat 78% van de ondervraagenden het eindbod niet voldoende vindt en dat 46% van deze 78% direct zegt bereidt te zijn tot actie. Dat houdt in dat 36% van de ambtenaren bereid tot actie zegt te zijn en niet de in de kop geclaimde helft. Daarnaast is het altijd makkelijk om in een enquete op de knop "ja, ik wil actievoeren" te drukken. De echte actiebereidheid zal dan zelfs nog ver onder de 36% liggen.
Ongelooflijk hoe een zogenaamd objectief medium zichzelf af en toe als totaal onbetrouwbaar in de hoek laat zetten.
Goed gezegd Jan Willem!
We lopen al jaren achterop en we zijn als eerste weer de klos. 1,5% is geen onredelijke eis.
Laat de werkgever maar bezuinigen op inhuur. Hier gaat zoveel geld in om en het kost kapitalen.