Als iets één keer gebeurt is het toeval. Als iets in korte tijd twee keer gebeurt is het opmerkelijk. En als iets in korte tijd drie keer gebeurt is het een patroon. Deze uitdrukking bestaat in veel varianten.
Acht keer
Acht keer moest een mei- of septembercirculaire van het gemeentefonds aangepast worden. Die fouten zijn uitermate vervelend voor gemeenten.
Zo wordt ‘drie keer’ in de James Bondfilm Goldfinger een vijandelijke actie genoemd. Peter R. de Vries telde verder en zei: ‘Vier keer is ronduit verdacht.’ Daarna houdt het wel op. Er bestaan geen omschrijvingen voor als iets in korte tijd vijf keer gebeurt. Of zes keer. Of zeven keer. Het is dan in ieder geval geen toeval meer. En ook geen pech.
En acht keer? Acht keer heeft de minister van Binnenlandse Zaken een mei- of septembercirculaire van het gemeentefonds moeten corrigeren. In de afgelopen vier jaar. Inderdaad, in vier jaar verschijnen in totaal acht mei- en septembercirculaires. En dus ook acht gecorrigeerde circulaires. Bevatten dan echt al die acht mei- en septembercirculaires van de afgelopen vier jaar fouten die gecorrigeerd moesten worden? Nee; er was één foutloze circulaire, dat was de meicirculaire 2024.
Een foutloze circulaire, dat mag u gerust ‘toeval’ noemen. Daar staat tegenover dat van de septembercirculaire 2022 twee gecorrigeerde versies zijn verschenen. Soms was in een circulaire het accres verkeerd berekend. Soms was de bevolkingsgroei verkeerd berekend. In andere circulaires waren de verdeelformules van sommige bedragen verkeerd berekend. Zo zijn bijvoorbeeld in de meicirculaire van dit jaar de verdeelformules van zes wijzigingen van het jeugdzorgbudget verkeerd berekend. Twee weken geleden, vrijdag 13 juni, verscheen de verbeterde meicirculaire. In weer andere circulaires was weer wat anders mis. Die fouten in de circulaires zijn uitermate vervelend voor de gemeenten. Die moeten hun berekeningen elke keer opnieuw maken.
Soms hebben de correcties grote gevolgen, soms kleinere. Soms blijkt dat gemeenten minder geld krijgen dan ze eerst dachten, en moeten ze halsoverkop nog een extra bezuiniging doorvoeren om hun begroting sluitend te maken. Soms valt het mee, en blijken gemeenten te veel bezuinigd te hebben – ook vervelend.
Twee keer is opmerkelijk, toch? Daarom ook twee positieve opmerkingen. Ten eerste is het positief dat de minister zijn fouten elke keer erkent en verbetert. En ten tweede is het eerlijk dat de minister niet meer aankondigt dat hij maatregelen neemt om in de toekomst fouten in de circulaire te voorkomen.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is/wordt ook allemaal veel te ingewikkeld gemaakt en de financiële systematiek (alles tot 5 cijfers achter de komma willen regelen) vraagt bijna om fouten en/of elkaar 'in het pak' steken. Het devies bij de Overheid moet daarom zijn: dereguleren, vereenvoudigen en vooral ook duidelijke (financiële) overeenkomsten sluiten.