De digitale wereld wordt steeds complexer, er komt veel op ons af als het gaat om wetgeving, en cyberdreigingen blijven onverminderd groot. Kortom: de tijd is rijp om de samenwerking nog veel meer op te zoeken. Ik ben blij dat gemeenten serieuze stappen zetten in deze samenwerking. En niet alleen gemeenten: ook overheidsbreed is de tendens inmiddels duidelijk — we moeten het samen doen.
Als één overheid digitalisering aanpakken
De overheid wil als één acteren als het gaat om digitalisering. Het momentum is er en laten we eerlijk zijn: het kan niet anders.
De afgelopen tijd is die intentie concreet geworden. Gemeenten kozen tijdens de afgelopen Algemene Ledenvergadering van de VNG vrijwel unaniem voor een collectieve aanpak van digitalisering. Ze willen vergaand samenwerken op onder meer thema’s als digitale veiligheid en cloudbeleid. Ook in de inkoop willen ze meer de krachten bundelen. Als VNG hebben we al heel wat jaren ervaring met collectieve inkoop voor gemeenten, soms met vallen en opstaan. Over het algemeen levert collectieve inkoop meer kwaliteit op tegen een betere prijs, zo is in de praktijk gebleken.
Een recent voorbeeld van collectieve inkoop is de aanbesteding voor cyberweerbaarheid, die onlangs is gepubliceerd. Het is een vervolg op een eerdere collectieve inkoop voor monitoring en respons. Door deze nieuwe aanbesteding kunnen meer gemeenten daaraan meedoen. De inkoopsamenwerking die de G4 onlangs ondertekenden, laat ook zien dat de tijd rijp is voor het bundelen van inkoopkracht. Als VNG onderzoeken we of we dit kunnen opschalen voor meer of alle gemeenten.
Een collectieve aanpak van digitalisering is niet alleen relevant en noodzakelijk voor gemeenten, maar voor de gehele overheid
Een collectieve aanpak van digitalisering is niet alleen relevant en noodzakelijk voor gemeenten. Voor de gehele overheid geldt dat je sterker staat als je voor een gezamenlijke aanpak kiest. Ik ben daarom verheugd dat het kabinet heeft besloten om door te gaan met de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS). De NDS definieert een aantal thema’s waarop de overheid vergaand gaat samenwerken, zoals cloudbeleid. Daarnaast identificeert de NDS een viertal doorsnijdende thema’s. Deze kunnen op alle prioriteiten versnellen of vertragen. Inkoop is zo’n thema, net als financiering. Op deze thema’s willen de gezamenlijke overheden vanuit de NDS generieke interventies plegen. Hoe dat er precies uit zal zien, wordt de komende tijd duidelijk. Te denken valt aan het veel meer delen van inkoopkennis. Dat wordt steeds belangrijker, omdat de (digitale) wereld steeds ingewikkelder wordt. Je hebt veel kennis en kunde nodig om het juiste in te kopen en om te weten wat wel en niet is afgedekt door de IT-leverancier. Door inkoopkracht te bundelen, bouw je sneller aan die kennis en kunde.
Het momentum om veel meer collectief te doen is er. Het overheidsbreed gedeelde gevoel van urgentie bleek duidelijk uit de oproep vanuit de verschillende bestuurslagen, na de val van het kabinet, om door te gaan met de NDS. De beslissing van gemeenten op de ALV van de VNG ligt in dezelfde lijn. Het straalt voor mij uit dat de overheid breed de urgentie voelt dat we grip moeten krijgen op onze informatievoorziening. Ik ben daar blij mee, want vergaand samenwerken is nodig om onze uitdagingen het hoofd te bieden.
Nathan Ducastel, directeur VNG Realisatie
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.