Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlanders blijven na pensioen in Nederland wonen

Nederlanders willen na hun pensionering gewoon in eigen land blijven wonen, de veelgehoorde dromen over een huisje in Frankrijk of Italië…

Emigreren

Bij de minderheid die wel wil emigreren is Spanje het meest populair, gevolgd door Frankrijk en Italië. Dat blijkt uit representatief onderzoek door Aon Consulting, onafhankelijk risicoadviseur op het gebied van Employee Benefits, onder 7.579 werknemers uit tien Europese landen, waaronder 752 Nederlanders.

 

Honkvast

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Nederlanders zijn honkvaster dan veel andere Europeanen. Van de Europese werknemers wil slechts een op de vier zijn oude dag in het buitenland doorbrengen. Spanjaarden (87%), Fransen (81%) en Denen (74%) zijn er het meest op gebrand om in eigen land te blijven wonen na hun pensionering. Dat staat in schrille tegenstelling tot de Britten, Duitsers en Ieren, waarvan meer dan de helft van plan is om in het buitenland te gaan wonen. Slechts vier op tien Britten (43%) willen in het Verenigd Koninkrijk blijven nadat ze gestopt zijn met werken.

 

Spanje

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Onder de Nederlanders met verhuisplannen is Spanje met 8% het populairst. Daarna volgen Frankrijk (4%), Italië (3%) en Azië-Oceanië (3%). Niet alleen onder Nederlandse werknemers, maar in heel Europa is Spanje het favoriete land om de pensionering door te brengen. Het Zuid-Europese land is met 17% het populairst. Ook Frankrijk trekt veel gepensioneerden. Naast deze warme klimaatlanden zijn ook de wat koelere landen in trek. Denemarken (9%), Noorwegen en Ierland (beiden 8%) zijn eveneens favoriet.

 

Mogelijkheid

“Goedkope vliegreizen en internet zorgen ervoor dat pensionering in het buitenland niet noodzakelijkerwijs inhoudt dat men afgesneden is van het familieleven,” zegt Mart Vreven, manager van het Pension Expertise Center bij Aon Consulting. “Daardoor behoort emigratie veel meer dan vroeger tot de mogelijkheden.”

 

Gevolgen

Mart Vreven waarschuwt echter voor de gevolgen van toenemende seniorenemigratie. “Landen als Spanje en Frankrijk worden nu al geconfronteerd met de gevolgen van een vergrijzende bevolking. De komst van buitenlandse gepensioneerden zorgt voor extra druk op de sociale voorzieningen, zoals de gezondheidszorg. De voorzieningen voor gezondheidszorg voor expats kunnen zeer uiteenlopen. Gezondheidszorg wordt voor gepensioneerden steeds belangrijker naarmate ze ouder worden.”

 

Het onderzoek onder Nederlandse werknemers maakt deel uit van de European Employee Benefits Benchmark van Aon. In totaal 7.279 werknemers uit tien landen (Nederland, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Noorwegen, Spanje, Zwitserland en Groot Brittannië) werden daarbij ondervraagd over hun carrièreplannen. (Bron: Aon)

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in