Advertentie
carrière / Nieuws

Bezuinigen op Utrechtse ambtenaren mag

Om te bezuinigen snijdt de gemeente Utrecht in de arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren. Abvakabo FNV wilde dat bij de rechtbank tegenhouden omdat er te weinig overleg geweest zou zijn, maar de vakbond verloor het kort geding.

24 maart 2014

De gemeente Utrecht mag bezuinigen op de secundaire arbeidsvoorwaarden van ambtenaren. Drie tijdelijke maatregelen moeten samen een miljoen euro opleveren.  Vakbond Abvakabo FNV probeerde dit bij de rechter te voorkomen. Volgens de vakbond is er onvoldoende overleg geweest. De rechter vindt dat dit niet het geval is.

Drie maatregelen

Utrecht moet, net als veel andere gemeenten, op de centen letten en snijdt nu ook in de arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren om de kosten te drukken. Op drie punten gaat de gemeente bezuinigen: het kerstpakket wordt minder luxe: nu geeft de gemeente nog 70 euro per medewerker uit, dat wordt nog maar 50. De tegemoetkoming in de ziektekosten wordt in de vrije ruimte van de werkkostenregeling geplaatst en de WGA-premie wordt doorbelast aan de ambtenaren.

Overleg

De vakbond valt over de manier hoe het overleg gevoerd is. ‘We zaten in een situatie van ‘als jij dit doet, doe ik dat’. Er was overleg over andere punten, niet over deze maatregelen’, zegt bestuurder Marta Rotgers. De maatregelen die nu genomen zijn, kosten de ambtenaar gewoon geld. ‘Iedereen heeft last van die WGA-premie. De ziektekostenregeling verschilt per persoon.’ En het kerstpakket, tenslotte, is volgens Rotgers ‘een mooie waardering’. 

Eerder oppakken

Dat er bezuinigd moet worden begrijpt Rotgers, dat is bij iedere gemeente aan de hand. ‘Maar ik vind met name dat het proces laat is ingezet’, zegt ze. Het besluit om te gaan bezuinigen werd volgens de bestuurder al in 2012 genomen, maar pas in juli 2013 wilde de gemeente overleggen. ‘Dat had eerder gemoeten’, stelt Rotgers. Dan had het proces breder en beter kunnen worden aangepakt. ‘Nu moest het per se zoals het moest. Daarom hebben wij een zaak aangespannen.’


Geen oorlog

De vakbond beraadt zich nog op een eventueel hoger beroep. Maar van oorlog is geen sprake, bezweert Rotgers. ‘We hebben elkaar toch nodig en komen elkaar altijd tegen. Dit is een teleurstelling, maar meer niet.’ De vakbond moet wel verder, al was het maar omdat deze maatregelen slechts tijdelijk zijn: over structurele bezuinigingsmaatregelen komt nog overleg.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie