Overslaan en naar de inhoud gaan

Regulering hennepteelt juridisch onmogelijk

Legaliseren, decriminaliseren, beleidsmatig gedogen en/of anderszins reguleren van cannabisteelt voor de recreatieve gebruikersmarkt is…

Voor het reguleren van hennepteelt om coffeeshops te bevoorraden − zoals veel gemeenten willen −, is juridisch geen ruimte. VN-drugsverdragen verhinderen dat, zo blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen

Nu wat minister Opstelten betreft dit pad definitief is afgesneden, wil hij met gemeenten bekijken hoe krachtiger kan worden opgetreden tegen hennepplantages en criminele organisaties.

‘Achterdeur’ reguleren

Burgemeesters van onder meer Eindhoven, Tilburg, Rotterdam, Venlo, Roermond en Heerlen pleiten al lang voor regulering van de wietteelt. Zij kregen de afgelopen maandan bijval van steeds meer gemeenten. Eind januari ondertekenden tientallen gemeenten een manifest om het reguleren van wietteelt mogelijk te maken. De gemeenten willen criminelen buitenspel zetten door de ‘achterdeur’ van coffeeshops te reguleren. De minister is hier altijd fel tegenstander van geweest, maar zegde de Kamer een onafhankelijk onderzoek toe. De Radboud Universiteit Nijmegen heeft als onafhankelijke externe partij onderzoek gedaan. Her rapport is nu naar de Kamer gestuurd.

Ontoelaatbaar

Legaliseren, decriminaliseren, beleidsmatig gedogen en/of anderszins reguleren van cannabisteelt voor de recreatieve gebruikersmarkt is ontoelaatbaar, concluderen de onderzoekers. Ook is er juridisch geen ruimte voor zogeheten Cannabis Social Clubs, waar gezamenlijk wordt geteeld. Als een overheid weet waar gezamenlijk wordt geteeld, moet de overheid meteen in actie komen. VN-drugsverdragen en Europees recht verbieden dergelijke legale kwekerijen.

Krachtige aanpak

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De minister is het met gemeenten eens dat illegale hennepteelt de leefbaarheid van wijken onder druk zet. Daarnaast leidt de teelt tot brandgevaar. De oplossing ziet Opstelten in een krachtige aanpak. Hierover wil hij nu in overleg met de gemeenten.

Meer dan 5.000 opgerold

Per jaar worden meer dan 5.000 hennepkwekerijen opgerold. In Limburg zijn vorig jaar 600 hennepplantages ontmanteld. Dat leverde 944 verdachten op, 464 aanhouden en 148 mensen werden achter slot en grendel gezet. Het Openbaar Ministerie heeft op basis hiervan 290 dagvaardingen uitgebracht. 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maarten

Reguleren kan niet juridisch niet, dus de oplossing wordt gezien in een krachtigere aanpak.
Wat is dat nu weer voor non-oplossing, Kun je geen gas geven ga je maar remmen, kun je niet linksaf, dan maar rechtsaf.
Vraag is of de politieke wil er is om de achterdeur te reguleren. Vanuit de gemeenten duidelijk JA. Nu nog de wil in europa. Verdragen zijn te veranderen!

Op 22 maart 2014, 18:09
Willem Kamps

Tja, in opdracht van fossiel Opstelten... Dan kun je zo'n uitkomst verwachten. Waarom kan in Nederland niet wat in Uruguay en nota bene de VS (Colorado, Washington) wél kan?! Waar is de vooruitstrevende rol van Nederland gebleven?
@Maarten heeft helemaal gelijk - de politieke wil hier iets aan te veranderen is er domweg niet. Helemaal niet zolang 'hardliner' Ivo aan het bewind is. De heilloze weg van bestrijden blijven we maar aflopen, tegen beter weten in. We slaan een pleefiguur. En de criminelen maar lachen...

Op 24 maart 2014, 08:38
Pierre

Wellicht een idee om voor wat betreft het legaliseren van de 'achterdeur' dergelijke verdragen op te zeggen.
Frankrijk kon ook kernproeven doen toch (Mururoa), en het begrotingstekort van Frankrijk en Duitsland kon ook niet (2003 en 2004).
Geen boete of sancties gevolgd.....

Op 24 maart 2014, 08:58
Ronald Roël

De verkoop en het gebruik van cannabis kan blijkbaar wel, al heet dat dan "gedogen". Waarom zou je dan ook de teelt niet kunnen "gedogen"?

Op 24 maart 2014, 09:05
edgar

Vreemd dat er in de VS (enkele staten) dan wel gereguleerde hennepteelt kan plaatsvinden terwijl zij net als Nederland gebonden zijn aan het VN-drugsverdrag. Als het daar kan dan in NL toch ook!!!!!

Op 24 maart 2014, 10:35
Koos Boos

Gewichtiger is: het is strijdig met Europees recht. Sinds 15 juli 1964 (Costa/ENEL) gaat het Unierecht boven het nationale recht, inclusief de grondwet van de lidstaten, uit. Juist daarom zal de benodigde wettelijke grondslag er nimmer komen.

Op 24 maart 2014, 21:15
Alfred Blokhuizen

Zoude er blauwhelmen het land binnenvallen als we toch e.e.a. reguleren? Ik denk zomaar van niet. Ik heb in ieder geval nog geen resolutie voorbij zien komen om Uruguay binnen te vallen., terwijl daar de zaken zijn gelegaliseerd.

Op 26 maart 2014, 13:36

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in