Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Rijn duidelijk over positie huisartsen in Jeugdwet

Van Rijn geeft Keijzer hierin nu gelijk.’ In de Jeugdwet is opgenomen dat een jeugdige via twee wegen toegang kan krijgen tot jeugdhulp:

Huisartsen kunnen als de nieuwe Jeugdwet in 2015 van kracht is gewoon doorverwijzen naar tweedelijns hulp. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) op vragen van CDA-Kamerlid Mona Keijzer. De handreiking die de VNG samenstelde wordt veranderd om dit duidelijker te maken.

Doorverwijzen

Begin dit jaar publiceerde de VNG een handreiking voor gemeenten die zij kunnen gebruiken bij het inkopen van jeugdhulp. Gemeenten worden per 2015 verantwoordelijk voor die inkoop. Kamerlid Keijzer las in die handreiking dat alleen de sociale wijkteams mogen doorverwijzen naar tweedelijns aanbieders. Als een huisarts dit op eigen houtje zou doen, zalde zorg niet vergoed worden. Tijdens de Kamerbehandeling van de wet heeft Van Rijn echter gezegd dat gemeenten een verwijzing door een huisarts niet mogen weigeren.

 
Twee wegen 

Van Rijn geeft Keijzer hierin nu gelijk.’ In de Jeugdwet is opgenomen dat een jeugdige via twee wegen toegang kan krijgen tot jeugdhulp: via de gemeentelijke toegangspoort zoals het sociaal wijkteam, en via de huisarts, jeugdarts of medisch specialist, een verwijzing geeft direct toegang tot jeugdhulp’, schrijft hij aan de Kamer. Hij gaat er daarom voor zorgen dat de handreiking aangepast wordt. ‘De gemeente kan hier niet interveniëren door er een extra stap tussen te zetten bijvoorbeeld in de vorm van een diagnostisch team’, verduidelijkt hij.

Vaak doorverwijzen
Van Rijn schrijft verder dat het niet de bedoeling is om de onafhankelijke positie van de huisarts te ondermijnen. Wel kunnen gemeenten, huisartsen en verzekeraars met elkaar in gesprek gaan als bijvoorbeeld een arts opvallend vaak doorverwijst naar de jeugd-ggz. Na zo’n gesprek kan de gemeente bijvoorbeeld meer aan preventie doen in de buurt van die arts. Of de arts kan betere informatie krijgen over het aanbod van de gemeente. Maar hij heeft ‘geenszins de bedoeling gehad om de onafhankelijke positie van de huisarts te betwisten.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre

Ofwel: de gemeente krijgt geen mogelijkheden om enige grip te houden op het eigen budget. De huisarts kan maling aan alles en iedereen hebben. Kap dan ook maar met de jeugdteams.Die hebben dan een te beperkte functie. En houd op met dat politieke gezwets over transitie.
Gemeenten: nu gewoon een forse claim neerleggen voor extra geld en bij weigering de taakoverdracht weigeren. Ergens houdt het nu op.

Op 19 maart 2014, 21:49
Karel

Even afwachten hoe lang Van Rijn nog in functie blijft. Na de historische zege van D66 en de dramatische nederlaag van de PvdA is het de vraag of Pechtold het kabinet Rutte 2 wel in het zadel wil blijven houden.

Op 19 maart 2014, 23:39
A, Werkgelegenheid

Mooi en dan maken we er 1 ongedeeld budget van. Participatiegelden gaan helemaal op aan WSW en Wajong, AWBZ aan alle zorg die door alle deskundigen kan worden ingekocht. Gewonen werkzoekenden moeten zichzelf redden. Lekker bezig den Haag. Scheid aub de budgetten! zo kan niemand regie voeren!

Op 23 maart 2014, 23:24

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in