Ongelijk
De lokale partijen voeren hun campagnes uit eigen middelen, terwijl de afdelingen van landelijke partijen geld uit Den Haag krijgen. 'De ongelijke kansen op lokaal niveau worden hierdoor verscherpt', aldus de VPPG zondag. De belangenvereniging strijdt al jaren voor gelijke behandeling, maar krijgt volgens voorzitter Fons Zinken geen voet aan de grond. 'Daarom rest ons nu slechts een gang naar de rechter.' Een studie van de Maastrichtse professor Twan Tak vormt de basis voor de procedure. Tak concludeert dat de subsidieregeling in strijd is met een aantal grondrechten.
Lokale partijen naar rechter om achterstelling
De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) dagvaarden de Staat der Nederlanden. De belangenvereniging voor lokale…
Calimero
Een calimero-gevoel is de lokale partijen niet vreemd. Al jaren is de overvleugeling van landelijke thema's over de lokale politiek een doorn in het oog van de lokalen. Als klap op de vuurpijl viel het kabinet afgelopen weekend, anderhalve week voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. Waren de lokalen al in geen lijsttrekkersdebat vertegenwoordigd - 'Schandalig', vindt Zinken - sinds zaterdag gaat de publieke discussie alleen nog over de val van het kabinet en wie daar de schuld van draagt.
Steun
Secretaris Hans van Agteren is optimistischer. Als lijsttrekker van Burgerbelangen in Enschede stond hij zaterdag de hele dag campagne te voeren op de markt in zijn stad. 'De mensen zijn het gekrakeel aan het Binnenhof zat. Als lokale partij krijgen wij juist nu veel steun.'
Lokale belangen
De VPPG vertegenwoordigt ongeveer tweehonderd lokale politieke partijen in Nederland. Het gaat om partijen die actief zijn in een gemeente en geen afdeling zijn van een landelijke partij. De partijen staan zich er op voor als geen andere partij de lokale belangen van hun gemeente te behartigen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De Lijst Ramon Barends/Onafhankeijke Nijmeegse Partij heeft de dagvaarding mede ingediend.
Lokale partijen in de gemeenten vormen met hun 25% van het electoraat in die gemeenten de basts van onze democratie. Op grond van art.1 van de Grondwet worden lokale partijen gediscrimineerd t.a.v. de landelijke partijen i.v.m. rijkssubsidie. Het is de taak van de Rijksoverheid om ook de lokale partijen de kans te geven hun democratische taak uit te voeren.