Vloek of zegen voor de raadsverkiezingen?
De gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart waren van een tweederangs orde. Politici moesten alle zeilen bijzetten om ze belangrijk te maken. Nu zijn ze dat in één klap geworden. Ze zijn immers de voorverkiezingen voor de Kamerverkiezingen van mei. Er zal meer aandacht zijn voor de inhoud. De opkomst zal waarschijnlijk iets groter zijn. Dat is goed voor de lokale democratie, want de legitimiteit van het bestuur wordt vergroot.
Wat gebeurt er met lokale kwesties?
Die sneeuwen onder. De IJsbaanpartij in Zaanstad kan zeggen: "Daar gaat mijn issue", maar ja, met permissie, maar daar liggen we toch niet wakker van? Je zou ook denken dat het sneu is voor de lokale partijen, maar het is echt niet gezegd dat landelijke partijen garen spinnen bij de val van het kabinet. De hogere opkomst is wellicht gunstig voor nationale partijen, maar de lokale partijen zullen zeker niet worden weggevaagd. Mensen die op lokale partijen stemmen, gaan niet opeens op een landelijke partij stemmen. Wel is het zo dat mensen die al op een nationale partij wilden stemmen, daartoe nu meer redenen hebben.
Jammer dat landelijke issues gaan overheersen?
Nee hoor. Uruzgan slaat nergens op, want daar heeft de lokale partij niets mee te maken, maar een discussie over bezuinigingen is niet slecht. Sterker, dat is erg relevant voor gemeenten. Korting op het gemeentefonds, bezuinigingen op de gezondheidszorg, WMO. De nationale politiek heeft ontzettend veel te zeggen over wat er in gemeenten gebeurt.
We overdrijven het verschil tussen nationaal en lokaal?
De strikte scheiding tussen nationale en lokale politiek is altijd zo idioot en overdreven aangezet. Het meeste geld komt van de nationale politiek. Het belastinggebied van gemeenten is klein. Gemeenten voeren nationaal beleid grotendeels uit. Het is logisch dat nationale politici zich met de gemeenteraadsverkiezingen bemoeien.
'Lokalo's' klagen over de aandacht voor landelijke partijen.
Lokale afdelingen van nationale partijen zijn toch ook lokaal? Lokale partijen doen altijd zo raar, alsof lokale CDA'ers en PvdA'ers Haagse verraders zijn. Lokale partijen moeten niet zielig doen maar goed campagne voeren. Waar ze wel gelijk in hebben, is dat ze financieel worden gediscrimineerd. De minister weigert financiering. Dat is schandalig want dat creëert ongelijkheid.
Grotere opkomst en meer inhoud door val
Welke invloed heeft de val van Balkenende IV op de gemeenteraadsverkiezingen? We vragen het aan universitair hoofddocent aan de Vrije…
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De heer Krouwel doet wel heel denigrerend over lokale partijen. Lokale partijen zijn samen de grootste partij en staan dichter bij de burger.
Vreemd, dat Krouwel wel de topadviseur is van de OSF, de gezamenlijke provinciale partijen.
Zie ook http://www.osf.nl/nieuws-mainmenu-114/159-symposium-baas-in-eigen-buurt-in-een-prima-sfeer-verlopen.html en http://www.hylketencate.nl
@Hylke ten Cate
Lokale partijen zijn samen de grootste partij? Wat een onzin! Waarom gelden alle lokale partijen van links tot rechts, van one issue tot afsplitsingen van andere partijen als 1 partij. We zeggen toch ook niet dat de landelijke partijen de grootste partij van Nederland is.
Het geeft geen pas de inderdaad zeer diverse lokale partijen af te doen als randverschijnsel, die toch afhankelijk zijn van landelijke beslissingen. Dat is bovendien in tegenspraak tot hetgeen dezelfde Krouwel beweerde op dat OSF-congres.
Lokale afdelingen van nationale partijen zijn geen “verraders” uit Den Haag, zegt de heer Crouwel. Maar de gemeenteraadsleden van de PvdA vergeten wel eens door wie zijn gekozen. In het WAO-debat in 1991 of 1992 heeft de tweede Kamerfractie van de PvdA steun verleent aan een beslissing die bij veel partijleden niet in goede aarde viel. Zo ook bij de leden van de Westervoortse gemeenteraad. Zij traden aan masse af. Hun persoonlijke opvattingen over een landelijke kwestie waren blijkbaar belangrijker dan het mandaat dat de Westervoortse kiezers hen hadden gegeven om Westervoortse problemen op te lossen. Ik vond het een aanfluiting en ik voelde mij in mijn “hemd” gezet. Dus kijk uit met landelijke partijen in de gemeenteraad. Uiteindelijk ligt hun loyaliteit niet bij jou, kiezer, maar bij hun partij en de positie daarvan in de Staten Generaal.
Schokkend om een gezaghebbend wetenschapper te horen betogen dat gemeenteraadsverkiezingen tweederangs verkiezingen zijn, en nu aardig opgeleukt kunnen worden als voorverkiezingen. Een belediging voor elke 'IJsbaanpartij' (hoe durft u!) in het land. Voortkomend uit de eigen gemeenschap, maken lokale partijen zich sterk voor die gemeenschap. Lokale politiek gaat over de zaken die de mensen ook echt raken. Landelijk beleid wordt al te veel een last voor de gemeenten. Maar daar spreekt de kiezer zich wel over uit in landelijke verkiezingen. Mijnheer Krouwel, u ziet natuurlijk ook dat lokale afdelingen van landelijke partijen het lastig uitleggen vinden, dat Haagse gedoe. Besmet de lokale politiek niet met landelijke issues. Den Haag is ver weg voor de kiezer in het land.