Advertentie

Stemmers lokken met limo en cupcake

Gemeenten hopen bij elke verkiezing weer op een zo hoog mogelijk opkomstcijfer. Veel stemmers betekent immers betrokken burgers en dat straalt ook op het gemeentebestuur af. Daarom worden er ook voor de Tweede Kamerverkiezingen weer allerlei manieren uit de kast getrokken om de stemmer naar het hokje te krijgen. Vooral jongeren worden verleid hun stem uit te brengen. Ze worden er cadeaus in het vooruitzicht gesteld of pikt de burgemeester hen per limo op.

14 maart 2017

Bluetooth speaker

Bij de gemeente Hilversum ben je het beste af qua gadget. Debuterende stemmers krijgen na het roodkleuren van een vakje niet alleen een zogenoemd stemdiploma maar ook een echte bluetooth speaker. Burgemeester Broertjes wil graag dat iedereen gebruik maakt van zijn stemrecht. ‘Of het nu voor de Tweede Kamer, Provinciale Staten, waterschap of gemeenteraad is’, aldus zijn boodschap voor de Hilversumse jongeren, ‘stemmen is een recht, ook jouw stem telt!’
 
Stemmen per limo 

In Losser rijdt er woensdag een limousine rond met burgemeester Michael Sijbom aan het stuur. Hij pikt ‘eerstekeerstemmers’ op en vervoert ze in stijl naar het stembureau. ‘Stemmen is een voorrecht en een feest en dat moet op passende wijze worden gevierd’, vindt hij. Het is een van zijn laatste wapenfeiten in Losser, hij hangt zijn ambtsketen aan de wilgen om hoofdcommunicatie bij de NAM te worden. Toch maakt Sijbom zich er op verkiezingsdag niet vanaf, hij maakt zijn werkdag meer dan vol. ‘Ik rijd van zeven uur 's ochtends tot vijf uur ’s middags’, aldus de burgemeester.
 
Op school 

De makkelijkste manier om jongeren aan het stemmen te krijgen is om hen niet naar het stembureau te krijgen, maar het stembureau naar de jongeren te brengen. Daarom riep de Nationale Jeugdraad gemeenten op om locaties aan te wijzen, op MBO’s bijvoorbeeld. Slechts vier onderwijsinstellingen gaven gehoor aan de roep om meer stembureaus op scholen: in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Maar in deze steden zijn in totaal op 11 vestigingen stembureaus ingericht. Goed voor enkele honderden jongerenstemmen.
 
Per boot 

Maar niet alleen de onervaren stemmers worden gemotiveerd te gaan stemmen. Zo mag iedereen per stemboot naar het allernieuwste stukje Nederland: de Marker Wadden. Zowel Lelystedelingen mogen er hun stem uitbrengen als andere burgers die een speciale kiezerspas hebben aangevraagd. ‘De Marker Wadden is normaal gesproken niet toegankelijk voor bezoekers. Het is dan ook een unieke kans om een het eiland te bezoeken en op deze bijzondere plek te stemmen’, aldus de gemeente Lelystad en Natuurmonumenten. ‘Ook bestaat de mogelijkheid voor een korte rondwandeling’.

Cupcake
En dan zijn er in vele andere gemeenten de lokale, wat minder spectaculaire initiatieven. Zo kan er in Zeist bijvoorbeeld gestemd worden onder het genot van live pianomuziek. Bewoners van het verzorgingshuis, waar het stemlokaal is gevestigd, onthalen de burgers gastvrij met koffie, thee en zelfgebakken cupcakes. En rond etenstijd worden de kiezers uitgenodigd een vorkje mee te prikken. Stemmen is een democratisch recht, zeker, maar ook gewoon heel gezellig’, aldus de bewoners.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

kaatje
Het stemmen zo makkelijk en aangenaam mogelijk maken, prima. Maar wat zegt een stem nog bij een aantal van de bovengenoemde beloningen? Hoe doordacht of gemotiveerd is die stem? Gokt men erop dat deze "gemotiveerde" stemmer zich in de toekomst wel gaat verdiepen in de materie? Ooit een grappige column van "Yasha" (Arnon Grunberg?) gelezen, waarin hij suggereert verkiezingen te vervangen door vier jaarlijkse loting. Hij voorspelde dat dit qua uiteindelijke politiek niet veel verschil zou maken.

Verder ben ik groot voorstander van stemmen hoor, maar richt de pijlen op het werkelijk motiveren van stem-schuwen.
Advertentie