Overslaan en naar de inhoud gaan
Alle whitepapers

5 rollen in actie-onderzoek om circulaire transitie te versnellen

Hoe kunnen we de overgang naar een circulaire economie versnellen? In dit whitepaper lees je hoe ambtenaren hierin een cruciale rol spelen en hoe actie-onderzoek kan helpen om echte verandering te realiseren. Meer traditionele manieren van beleid maken en onderzoek doen, hebben niet altijd alle antwoorden op complexe uitdagingen. Wat wél werkt, is een aanpak waarbij je leert door te doen. Actie-onderzoek combineert praktijkervaring met systematisch leren. Ambtenaren zijn daarbij niet alleen facilitators, maar doen ook actief mee.

Sleutelrol van ambtenaren in de circulaire economie

Het whitepaper beschrijft 5 rollen die ambtenaren kunnen aannemen tijdens actie-onderzoek:

  • De facilitator zorgt dat iedereen goed samenwerkt
  • De expert brengt kennis en ervaring in.
  • De strateeg verbindt concrete acties aan een duidelijke visie.
  • De speurneus zoekt naar nieuwe inzichten en oplossingen.
  • De doener zet plannen om in actie.

Elke rol draagt op een unieke manier bij aan het leerproces, maar kent ook valkuilen. De beschreven praktijkvoorbeelden uit de leergemeenschap Amsterdam Circulair laten zien hoe ambtenaren (meerdere van) deze rollen succesvol invullen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat een goede begeleider niet alleen moet kunnen coördineren, maar ook inhoudelijk betrokken moet zijn. En een strateeg moet ervoor zorgen dat acties passen binnen een groter plan.

Omarm actie-onderzoek

De boodschap is helder: het zou de transitie goed doen als ambtenaren actie-onderzoek omarmen en hun eigen rol verfijnen. Het is dé methode om veranderingen te versnellen én de overheid te vernieuwen. Door actief mee te doen en verantwoordelijkheid te nemen, dragen ambtenaren bij aan een overheid die leert, zich aanpast en klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.

Over de leergemeenschap Amsterdam Circulair

In de leergemeenschap Amsterdam Circulair staat ‘leren door te doen’ en ‘doen door te leren’ centraal. In het werken aan een circulaire economie worden continu nieuwe paden verkend en lessen geleerd. Maar dit leren vindt vaak veelal versnipperd en individueel plaats. Wanneer teams veranderen of mensen vertrekken, vervluchtigen ook de opgedane lessen. De leergemeenschap Amsterdam Circulair is in 2022 opgericht om het gezamenlijk leren over de circulaire transitie-opgaven te versterken, door hier collectief tijd en ruimte voor te maken en in, aan de praktijk gekoppelde leergroepen, lessen op te halen en te delen.

Whitepaper aanvragen