Ontslag
Sinds 2008 was al sprake van verstoorde verhoudingen tussen de rekenkamercommissie en het college van B en W en de gemeenteraad door een verschil van mening over de vergoeding van de secretaris van de commissie. Dit leidde uiteindelijk tot het besluit van de gemeenteraad om de secretaris als commissielid te ontslaan. Twee raadsleden van VVD en PvdA en een extern lid van de commissie traden daarop terug als commissieleden. De overige drie commissieleden besloten daarna geen onderzoek meer te doen.
'Burgemeester Houten frustreerde onderzoek'
De Houtense burgemeester Cor Lamers (CDA) heeft geprobeerd een onafhankelijk onderzoek naar de positie van hangjongeren in de gemeente te…
Klacht
In oktober 2009 diende de commissie wel een klacht in over de handelwijze van de gemeenteraad en de burgemeester als voorzitter van de raad rondom kwesties “die de onafhankelijke positie van de commissie ernstig hebben aangetast”. De gemeenteraad behandelde de klacht op 26 januari 2010 en verklaart deze op een onderdeel na ongegrond. De rekenkamercommissie is hierover ernstig teleurgesteld, omdat de raad volgens hen niet, onvoldoende of onvolledig ingaat op ingebrachte punten en voorbijgaat aan de resultaten van het BMC-rapport over de onderlinge verhoudingen. Daarin staat dat het ontslagbesluit van de secretaris in strijd is met de verordening.
Onvoldoende
Pol uit kritiek op Lamers. ‘De zaak van de vergoeding is zeer triviaal. We hadden eruit kunnen komen. De burgemeester had de boel bij elkaar moeten houden, maar zijn inmenging en inbreng in ons onderzoek naar hangjongeren was ernstig. Hij heeft het proces beïnvloed, waardoor hij niet meer in staat was de zaak van de vergoeding als burgemeester op te lossen. Wij hebben dan ook een klacht tegen hem ingediend dat hij onvoldoende functioneerde.’
Gesprek
Volgens Pol stuurde burgemeester Lamers een brief waarin hij de commissie afraadde onderzoek te doen naar hangjongeren. ‘Het is uitzonderlijk dat een burgemeester zoiets doet. Volgens hem was er niets aan de hand met hangjongeren. Maar het was ons eigen onderzoek. De burgemeester was hierna niet zo verstandig. We hebben toch onderzoek gedaan en daarin heeft hij zich niet even loyaal opgesteld. Een gepland gesprek met de plaatselijke politiechef is op bevel van de burgemeester geannuleerd. Via de districtschef hebben we toch een gesprek gekregen, maar de verhoudingen zijn toen wel op scherp gesteld.’
Ombudsman
De gemeenteraad heeft de zaak daarop aan de orde gesteld. ‘Maar het werd niet hoogoplopend. De raad functioneert nogal monistisch. Ze waren trouwens wel tevreden over ons werk.’ De commissie schakelt nu de gemeentelijke ombudsman in om onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen. ‘We doen dat vanwege het belang van waarheidsvinding en het trekken van lessen voor de toekomst. Het is een principiële zaak. Je mag zo niet met de rekenkamer omgaan.’
Het Houtense college van B en W kon maandag geen reactie geven.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
interessante casus over verhouding rekenkamer, raad, college en met name over de zogenaamde onafhankelijkheid. rekenkamercommissie heeft ongetwijfeld gelijk, maar krijgt het niet. wat nu?
Reactie Cor Lamers, burgemeester van Houten:
De voorzitter van de Rekenkamercommissie, Okke Pol, geeft geen juiste weergave van de gang van zaken. Gesuggereerd wordt dat de klacht van de commissie mijn optreden in het onderzoek naar de positie van hangjongeren betreft. Dit is absoluut niet het geval. Het gaat om een verstoorde relatie tussen de gemeenteraad van Houten en de RKC. Dit beslaat meerdere onderzoeksdossiers, de algehele gang van zaken tussen de gemeenteraad en de RKC en het ontslag van de secretaris van de commissie. Er is dan ook al langere tijd sprake van verstoorde verhoudingen.
In oktober 2009 staken deze irritaties opnieuw de kop op. Daarop besloten de fractievoorzitters van de gemeenteraad een onafhankelijk bureau (BMC) een onderzoek te laten uitvoeren naar de verstoorde verhoudingen tussen de raad, het college en de commissie. De resultaten van dit onderzoek zijn in januari 2010 gepresenteerd en behandeld in de gemeenteraad. Het onderzoeksbureau concludeerde onder andere dat de RKC een onjuiste interpretatie aanhield van de onafhankelijkheid van de commissie en dat de communicatie tussen gemeenteraad en commissie gebrekkig verliep. Daarnaast heeft de gemeenteraad in januari een klacht van de RKC behandeld die gericht was tegen de Houtense gemeenteraad. Deze klacht heeft de gemeenteraad op de meeste punten ongegrond verklaard.
Ik betreur het dat de voorzitter van de commissie nu richting mij op de man speelt terwijl de klacht die hij bij de gemeentelijke ombudsman heeft ingediend overduidelijk gaat om een conflict tussen de RKC en haar hoofdopdrachtgever de gemeenteraad.
Wanneer in een conflict Grootheden genoemd worden als De Gemeenteraad, Het College en De Rekenkamer, dan weet je zeker dat het conflict zich in steeds mate gaat toespitssen op ) Persoon A die niet door een deur (meer) kan met Persoon B waarover Persoon C grondig de pest heeft aan.... enzovoorts.
Kortom de Gordiaanse Knoop dus waarin het institutionele en het persoonlijk uiterst ongezellig door elkaar heen gaan.
De oplossing? Die van Alexander de Grote.
Alleen... wat is het zwaard en wie is dan Alexander in de Houtense politiek-bestuurlijke cultuur?