Overslaan en naar de inhoud gaan

Gefrustreerd?

Veel ambtelijk werk kan door de val van het kabinet de prullenbak in. Binnenlands Bestuur wil graag weten hoe dat voelt. Is dat nu eenmaal…

U kunt uw reactie kwijt via de knop Reageer hieronder. Wilt u toch liever anoniem reageren? Vul dan bij Uw naam 'anoniem' in en bij E-mailadres 'anoniem@binnenlandsbestuur.nl.'

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

RSW

Heeft dit gevolgen voor het besluit over de herindeling van de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg? Op dit moment is nog niet bekend of het herindelingsvoorstel een controversieel onderwerp is. Renswoude wil niet herindelen dus lijkt me wel controversieel!
De termijn om een nieuwe organisatie op te zetten is nu al te kort en zou het met een jaar of meer uitstel beter zijn om dat te organiseren. Maar de budgetten zijn nu bevroren, concrete stappen zijn niet meer te nemen terwijl er wel uren besteed blijven worden met de voorbereidingen. Zou de keuze om de organisaties RSW samen te voegen en politiek (bestuur) zelfstandig blijven nu voorlopig niet de beste oplossing zijn? gevoelsmatig ben je als ambtenaar nu werk aan het doen waar de inwoners van RSW niet veel aan hebben.

Op 24 februari 2010, 08:00
Jan

Je weet als ambtenaar dat je in een politieke organisatie aan het werk bent. Er gebeuren dingen waar je het niet mee eens bent, maar die je toch loyaal moet uitvoeren. Dat is wel eens frustrerend. Het kan daarom ook bevrijdend zijn om van dit kabinet af te zijn. Het zal er aan liggen op welk gebied je werkzaam bent en hoe je daar zelf tegenover staat. Maar wanneer frustratie overheerst, dan ben je misschien niet zo geschikt om in de ambtelijke wereld te werken.

Op 24 februari 2010, 08:41
K.M. Schaap

De val van het kabinet, hoe ongelukkig ook, zorgt er in ieder geval voor dat er even geen nieuw beleid meer op gemeenten afkomt. Voor dat nieuwe beleid of voor het aftstoten van taken naar lagere overheden stelt de rijksoverheid geregeld geen of te weinig middelen ter beschikking. In die zin is het goed dat er even geen nieuw beleid wordt ontwikkeld. Met betrekking tot de bezuinigingen die er onvermijdelijk ook voor gemeenten aankomen zou het goed zijn als een nieuw kabiet ook eens aangeeft welke taken er niet meer uitgevoerd hoeven te worden.

Op 24 februari 2010, 08:53
Hans casteleijn

Je weet dat je in een politieke omgeving werkt, dus ook dat het er wispelturig aan toe kan gaan. Ik heb in twee jaar tijd meer geleerd dan in vijftien jaar daarvoor. Voor mijn eigen werk bij de gemeente Den Haag is het interessanter om te zien wat het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen gaat worden.
Het kan weleens tot een heftige verschuiving in het politieke bestuur leiden.
Een veranderingsproces kan echter ook een uitdaging betekenen.

Op 24 februari 2010, 09:30
Henk

Heeft de val van het kabinet nog consequenties voor de voortgang CAO-onderhandeling gemeente-ambtenaren?? Iedere sector (rijk, provincie, waterschappen hadden net voor de crises ca. 3% binnengehaald. Gemeente-ambtenaren zijn al sinds juli vorig jaar "bevroren". Wordt onze achterstand nog ooit goed gemaakt?

Op 24 februari 2010, 09:48
Hans Visser

Ons politieke/democratische besturingsysteem stamt uit de tijd van paard en wagen terwijl we al ruimtelijk reizen. Steeds duidelijker en pijnlijker is gebleken dat ontwikkelingen om ons heen steeds sneller gaan en ons meer en meer overvallen als een soort van tsunami. Het is inmiddels zover dat de paarden achter de wagen gespannen zijn en de trekrichting allang niet meer één kant op gaat en er dus vele richtingen uitgetrokken wordt met groot verlies van energie, tijd en snelle vooruitgang.
Ons besturingssysteem is hopeloos achter gaan lopen. Het disfunctioneren daarvan richt toenemende schade en achterstand op. Onvoorstelbaar dat dagelijks het begrotingstekort met 100 miljoen toeneemt en de besturing pas over zeg een jaar zich weer een beetje ingewerkt kan hebben.
Het wordt hoogste tijd dat de ambtelijke, uitvoerende organisatie 80% van het roer gaat overnemen en bereikte resultaten gaat afschermen voor politieke invloeden en eigenbelangen.

Op 24 februari 2010, 09:51
J.J. Guldemond

Ik kan daar heel kort in zijn. De laatste tijd is herhaaldelijk vast gesteld dat er veel onzinnige zaken zijn bedacht uit hobbyisme van ambtenaren. Voor velen zal het een opluchting zijn, ook voor de ambtenaren, dat er geen tijd in creatief beleid maken hoeft te worden gestoken. Frustratie lijkt mij voor een heel klein deel op z'n plaats.

Op 24 februari 2010, 10:27
Kritikus

Miljarden voor de klimaathype, idem voor Vogelaarwijker, idem voor ontwikkelingswerk en zo kan ik nog wel even doorgaan.
En de (exit)Minister van Finnacién heeft ook nog eens tientallen miljarden gegeven aan de banken, die vervolgens doorgingen met hun verfoeilijke bonuscultuur.
Gelukkig kan dit allemaal opnieuw ter discussie worden gesteld. Want het is allemaal gemaanschapsgeld, meer dan 300 miljard te kort inmiddels.

Op 24 februari 2010, 13:57
Henk W. Wentink

Het is een onlosmakelijk onderdeel van het 'leven' van de ambtenaar om werk te doen dat als gevolg van de politiek-bestuurlijke realiteit (die vaak mijlenver afstaat van de werkelijkheid van alledag) verloren kan gaan. Heel soms voel ik daarover frustratie, maar meestal haal ik voldoende energie uit de zaken die wel doorgaan en successen boeken, en uit mijn bufferfunctie tussen die politiek-bestuurlijke realiteit (met al zijn onkunde en dwalingen) en de werkelijke behoeften en wensen van de samenleving.

Op 25 februari 2010, 09:42
Hans Smit

Dat politieke keuzes soms anders uitpakken dan wellicht ambtelijk of bedrijfseconomisch gewenst is hoort erbij. Als dat frustraties oplevert zou ik zeggen: kies een ander vak.
Het zijn nu bijzondere tijden. Dat is met de economische crisis vorig begonnen. Bij velen leeft de gedachte en wordt de druk gevoeld dat ingijpende keuzes gemaakt moeten worden. Je kan niet meer door op basis van eerdere of bestaande keuzes of beleid. Het is dan goed dat er een nieuwe ploeg aantreedt -zowel bij gemeenten als bij het rijk (nu de eerste kamer en Provincies nog!)- om eerdere keuzes en beleid fundamenteel ter discussie ter stellen hopelijk zonder al te veel ballast vanuit het verleden. en natuurlijk zijn er zaken die 'afvallen' maar misschien ook omdat ondertussen geleerd is dat die toch niet zo zinvol of realiseerbaar waren?!

Op 25 februari 2010, 12:27
J. van der Hoest

Een goed ambtenaar behoort geen frustraties te kennen. Daarvoor behoort hij/zij ook betaalt te worden, maar dat is niet het geval. De mooie beloningen gaan naar de externe medewerkers. Dat is een ware frustratie.
En ja, dat ambtelijk (voor)werk niet tot bestuurlijke en/of politieke besluitvorming leidt, kan niet altijd als vervelend ervaren worden. Soms verdient een aanloopt, immers, geen sprong. Af en toe mag ook een bescheiden ambtelijk 'hoeraatje' klinken (binnenskamers uiteraard), als aanzetten tot beleid, wet- of reglgeving door een val van een kabinet of een bestuur van een andere overheidslaag. Er ontstaat dan tijdsruimte om nog eens na te denken en te voorkomen dat 'oprispingen' tot concrete daden leiden.

Op 25 februari 2010, 12:27
Harrie Mayen

Het is zondermeer waar dat inspanningen verloren zullen gaan met de val van het kabinet. Ook met de vorming van nieuwe colleges van B&W en na de vaststelling van nieuwe collegeprogramma’s zal blijken dat lopende projecten zullen sneuvelen en huidige beleidsvoornemens in "de ijskast" zullen worden gezet. Volgens mij is dit inherent aan de democratie.
Frustratie hierover is nutteloos. Het is niet effectief en leidt niet tot een ander resultaat. Het is met frustratie in mijn optiek net als met weerstand. Je kunt er in blijven hangen maar beter is het te accepteren zonder er over te oordelen. Laat je frustratie los, overzie de nieuwe situatie en zet een nieuwe koers uit om het resultaat te bereiken.

Op 27 februari 2010, 23:07

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in