Advertentie

Burgemeester Tilburg stopt om 'intensiteit van het werk'

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg heeft aangekondigd zijn functie per 31 augustus 2025 neer te leggen.

06 mei 2025
Theo Weterings, burgemeester van Tilburg
Theo Weterings, burgemeester van TilburgANP/Robin Utrecht

Theo Weterings, de burgemeester van Tilburg, legt zijn taken neer per 31 augustus. De 66-jarige burgemeester ervaart ‘de intensiteit van het werk en de lange werkweken steeds meer als een beperking’, zo schrijft hij dinsdag in een brief aan de inwoners van Tilburg.

Plaatsvervangend griffier/senior raadsadviseur

Necker in opdracht van Gemeente De Bilt
Plaatsvervangend griffier/senior raadsadviseur

Medewerker Front Office Vergunningen

Gemeente Haarlemmermeer
Medewerker Front Office Vergunningen

Plezier en levensgeluk

‘Gelet op mijn leeftijd en de wens om samen met mijn echtgenote de komende jaren tijd en ruimte te hebben voor gezamenlijke activiteiten die ons plezier en levensgeluk brengen, heb ik aan Zijne Majesteit de Koning gevraagd mij per 31 augustus aanstaande ontslag te verlenen als burgemeester van Tilburg’, zo is in de brief te lezen.

VVD'er Weterings werd in november 2017 burgemeester van de Brabantse stad. In 2023 begon hij aan zijn tweede termijn van zes jaar. In totaal werkte hij 43 jaar voor lokaal en regionaal openbaar bestuur. Voor zijn burgemeesterschap in Tilburg was hij burgemeester van Beverwijk en Haarlemmermeer. Eerder was hij raadslid in Tilburg, Diemen en Rijswijk, wethouder in Rijswijk en statenlid in Zuid-Holland.

Burgemeestersruil

Weterings ruilde in januari 2015 enkele weken met de burgemeester van Zaanstad, Geke Faber. Ze namen zelf het initiatief voor die ruil. Ze wilden elkaars gemeente beter leren kennen en ervaring opdoen met onderwerpen die in hun eigen gemeente niet of minder spelen. Kenmerkend voor zijn burgemeesterschap waren onder meer zijn opstelling ten opzichte van gereguleerde wietteelt en de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Weterings was een van de drijvende krachten achter de wietproef in Tilburg en Breda, waarbij coffeeshops legaal geteelde cannabis kunnen inkopen. Hij beschouwde dit als een essentiële stap om het criminele verdienmodel rond softdrugs te ondermijnen en pleitte voor verdere legalisering van softdrugs in Nederland. Hij stelde dat Nederland achterloopt op dit gebied en dat regulering kan bijdragen aan het terugdringen van drugscriminaliteit.

Onder zijn leiding werden in Midden-Brabant van ook grootschalige politieacties uitgevoerd tegen drugshandel en andere vormen van georganiseerde misdaad. Weterings benadrukte het belang van een gezamenlijke aanpak en internationale samenwerking om deze problematiek effectief te bestrijden.

Inschattingsfout

Tijdens de coronapandemie maakte Weterings een inschattingsfout door toestemming te geven voor een voetbalbijeenkomst van Willem II-supporters, waarbij de coronaregels niet werden nageleefd. Hij erkende zijn fout openlijk en bood zijn excuses aan in de gemeenteraad, waarmee hij verantwoordelijkheid nam voor zijn beslissing.

Tegendraads

‘Werken voor Tilburg, de stad waar ik geboren en getogen ben, heb ik de afgelopen jaren met veel plezier gedaan. De contacten met vele stad- en dorpsgenoten waren even openhartig als plezierig’, aldus Weterings, die Tilburg typeert als ‘een stad die zichzelf elke keer opnieuw uitvindt, ietwat tegendraads is en lef toont in de keuzes die ze maakt. En bovenal de stad van de Tilburgers: inwoners met een groot hart die altijd voor een ander klaarstaan.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie