Advertentie
juridisch / Nieuws

Burgemeester Weterings over wietproef: de aanhouder wint

Het ‘experiment binnen het experiment’ in Breda en Tilburg moet alle seinen op groen zetten voor de start van de grootschalige wietproef.

23 februari 2023
wiet-shutterstock-1098835136.jpg

Burgemeesters Paul Depla van Breda en Theo Weterings van Tilburg reageren tevreden op de aanloopfase naar de wietproef in hun gemeenten die de ministers Kuipers en Yeşilgöz gisteren aankondigden.

Adviseur milieu (geluid)

Gemeente Ede
Adviseur milieu (geluid)

Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Gemeente Ede
Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Kinderziektes

‘Waar we heel lang hebben moeten wachten, kunnen we nu eindelijk versnellen en echt stappen gaan zetten’, aldus Depla. Volgens hem kunnen de gemeenten met deze aanloopfase de eerste ervaringen opdoen, kinderziektes detecteren en kennis vergaren om het experiment te perfectioneren. ‘Om zo een vliegende start te kunnen maken met het grootschalige experiment.’ Daar zit ook de winst voor de andere deelnemende coffeeshop- en teelt gemeenten, vindt hij. ‘Het is goed om te zien dat collega-burgemeesters deze beweging ondersteunen.’

Failliet

‘De aanhouder wint’, stelt zijn Tilburgse collega Theo Weterings: ‘Het gedoogbeleid is failliet. Dat weten we al jaren. Eindelijk kunnen we nu de eerste stappen zetten op weg naar het legaliseren van softdrugs.’ Weterings is er trots op dat Breda en Tilburg samen dit ‘experiment binnen het experiment’ hebben gecreëerd. ‘Wat we in de aanloopfase leren en verbeteren komt uiteindelijk het grootschalige experiment ten goede. Ik kijk uit naar een eerlijke branche die onder toezicht geteelde, veilige producten aan onze inwoners verkoopt.’

Testen

In de aanloopfase is bedoeld om op kleine schaal de geslotenheid van de keten en alle processen en systemen die erbij komen kijken te testen. Telers, coffeeshophouders, Inspectie Justitie en Veiligheid, gemeenten, vervoerders en de Justitiële Informatiedienst doen ervaring op met de levering van cannabis aan de (klanten van de) coffeeshop en het toezicht hierop. Daaronder vallen verkoop aan de coffeeshops, beveiligd vervoer, verkoop aan de consument en het gebruik van het track & trace-systeem.

Overgangsfase

Tijdens de aanloopfase kunnen verbeteringen worden doorgevoerd, zodat de start van de overgangs- en experimenteerfase soepeler verloopt. Coffeeshophouders kunnen terugkoppelen naar telers, zodat die het aanbod kunnen afstemmen op de behoefte van de consument. Dat moet voorkomen dat producten bij de start van de overgangsfase niet aan de marktvraag voldoen. Als alle seinen op groen staan, begint de grootschalige proef in de tien coffeeshopgemeenten, met een overgangsfase van zes weken. In die fase wordt de gedoogde voorraad afgebouwd en vervangen door gereguleerde voorraad. Voorwaarde is dan wel dat er kwantitatief, kwalitatief en voldoende variëteiten hennep en hasjiesj voorradig zijn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie