Advertentie

College Amsterdam steunt oproep staakt-het-vuren

Het Amsterdamse college en de raad sluiten zich aan bij internationale oproepen voor een humanitair staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas.

ANP
13 november 2023
Femke-Halsema.1.JPG
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema

Brief naar Kamer

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft maandag een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze meldt dat Amsterdam zich aansluit bij internationale oproepen voor humanitair staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Dat doet ze namens het college van burgemeester en wethouders en een grote meerderheid van de gemeenteraad, die vorige week hierover een motie aannam.

Duurzaam vredesproces

In de brief vraagt de burgemeester de Kamerleden om 'gelijktijdigheid van de pijn van de Israëlische en de Palestijnse bevolking te erkennen en te waarderen, dit tot uitdrukking te brengen in uw handelen en steun te verlenen aan een humanitair staakt-het-vuren, de vrijlating van de gijzelaars en een duurzaam vredesproces. We doen een beroep op u om ons te helpen onze inwoners te verbinden'.

Polarisatie in de hoofdstad

'Het komt niet vaak voor dat de gemeenteraad en het stadsbestuur in Amsterdam zich zo expliciet uitspreken over een internationaal conflict', schrijft Halsema. Het conflict heeft 'zich diep in de Amsterdamse samenleving genesteld' en zorgt voor polarisatie in de hoofdstad. Zo is het 'aantal antisemitische incidenten in een hoog tempo toegenomen', maar krijgt de gemeente ook van 'Amsterdamse moslims en Palestijnen' berichten van toenemende haat en intimidatie.

Belang van demonstraties

De burgemeester noemt ook het belang van demonstraties in Amsterdam. 'Wij bemerken een toenemende druk vanuit de (social) media en politici om repressief op te treden tegen geluiden die als grievend of als politiek onwenselijk worden beschouwd. Niet alleen is dat in strijd met onze rechtstatelijke verantwoordelijkheid, wij vinden het ook onverstandig om legitieme demonstraties als vreedzaam kanaal om boosheid, machteloosheid en verdriet te uiten, onder druk te zetten.' Verder vraagt de burgemeester de landelijk politiek 'om respectvol om te gaan met de hoogoplopende emoties en de verschillende werkelijkheden in het langlopende conflict en het recente geweld'.

Afdelingshoofd Openbaar Domein

Gemeente Nieuwegein
Afdelingshoofd Openbaar Domein

Kwaliteits- en implementatiemanager IT

JS Consultancy
Kwaliteits- en implementatiemanager IT

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Waarom besteden college/raad in NL hier tijd aan? In Amsterdam hebben ze toch wel wat beters te doen. Zou je zeggen.
Advertentie