Overslaan en naar de inhoud gaan

Toegankelijkheid Rotterdam blijft steken in beleid

De aanpak mist samenhang en regelmatig worden maatregelen vastgesteld zonder dat er voldoende budget beschikbaar is voor de uitvoering.

Vrouw in rolstoel rijdt over drempel winkel binnen
− Shutterstock

Veel plannen, weinig uitvoering. Dat is in het kort de conclusie van de Rotterdamse Rekenkamer naar de toegankelijkheid van de stad voor mensen met een beperking.

De gemeente Rotterdam heeft de ambitie uitgesproken om een stad te zijn waarin iedereen, ongeacht beperking, volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. De Rekenkamer Rotterdam onderzocht in hoeverre deze ambitie werkelijkheid wordt. Hoewel er beleidsmatig aandacht is voor toegankelijkheid, blijft de praktische uitvoering achter.

Concrete verbeteringen blijven uit

Er zijn diverse plannen opgesteld en een speciaal team van ambtenaren is aangesteld om de plannen uit te voeren. Maar de aanpak mist samenhang en het team richt zich niet op alle relevante beleidsvelden. Bovendien worden regelmatig maatregelen vastgesteld zonder dat er voldoende budget beschikbaar is voor de uitvoering. De focus ligt vaak op onderzoeken en campagnes, terwijl concrete verbeteringen aan fysieke locaties zoals speelplaatsen en Huizen van de Wijk uitblijven.

Te rooskleuring

In 2020 werd de Lokale Agenda Toegankelijkheid (LAT) vastgesteld, waarin veel beleid is vastgelegd. De uitvoering van deze agenda is slechts gedeeltelijk gerealiseerd. De voortgangsrapportages aan de gemeenteraad waren te rooskleurig en boden onvoldoende inzicht in de daadwerkelijke resultaten van de genomen acties. De Rekenkamer adviseert de gemeenteraad om duidelijke en periodieke voortgangsrapportages te ontvangen over de LAT en andere toegankelijkheidsplannen.

Digitale en fysieke dienstverlening schiet tekort

Toegankelijke dienstverlening, zowel fysiek als digitaal, is een belangrijk aandachtspunt voor de gemeente. Hoewel er inspanningen worden geleverd, zijn deze nog niet voldoende. Huizen van de Wijk zijn vaak niet goed toegankelijk, de taal op de gemeentelijke website is te moeilijk en slechts een klein deel van de websites en apps is technisch geschikt voor mensen met een beperking. De Rekenkamer raadt aan om deze aspecten te verbeteren met behulp van de ervaringskennis van Rotterdammers met een beperking.

Het college van B&W heeft aangegeven alle aanbevelingen van de Rekenkamer over te nemen. De Rekenkamer is hier positief over, maar geeft aan dat ook de reactie op sommige punten onduidelijk is.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma

Voor dit soort voorzieningen is het noodzakelijk om een vast bedrag op te nemen in het jaarlijkse investeringsprogramma.

Op 25 april 2025, 17:07

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in