Overslaan en naar de inhoud gaan

NSC en GroenLinks-PvdA: schrap bijstandsdrempel jongeren

‘Jongeren raken buiten beeld en als je ze verderop in de tijd tegenkomt, dan zie je de schade.’

Bord met tekst: word jij onze nieuwe collega
− Shutterstock

 NSC en GroenLinks-PvdA willen af van de termijn van vier weken waarin jongeren tot 27 jaar op zoek moeten naar werk of opleidingsmogelijkheden, voordat zij in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. De partijen komen met een voorstel om de Participatiewet op dat punt verder te versoepelen dan het kabinet al van plan is. De Tweede Kamer debatteert donderdag over het wetsvoorstel.

Zoektermijn schrikt jongeren af

De zoektermijn schrikt jongeren af om hulp te vragen, stellen de Kamerleden Merlien Welzijn (NSC) en Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA). Gemeenten krijgen in de aangepaste Participatiewet de mogelijkheid af te zien van deze pauze van vier weken, als jongeren kwetsbaar zijn. Maar dat gaat de indieners niet ver genoeg. Alleen al omdat het voor een gemeente lang niet altijd mogelijk is na één gesprek vast te stellen of iemand kwetsbaar is.

Makkelijker voor gemeenten

Het volledig schrappen van de zoektermijn zou de uitvoering voor gemeenten vergemakkelijken. Welzijn en Lahlah wijzen bovendien op de afspraak dat de nieuwe Participatiewet uit moet gaan van vertrouwen in de burger en ruimte biedt voor de menselijke maat. Daar zou deze wijziging bij passen, vinden zij.

‘Jongeren in kwetsbare situaties hebben geen tijd om vier weken te wachten op hulp’, zegt Lahlah. ‘Die verplichte zoektermijn werkt vooral vertragend en verergert problemen. Door deze drempel te schrappen, geven we jongeren sneller de steun die ze nodig hebben om op eigen kracht verder te kunnen.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Niet eerst de vernieling in

‘Gemeenten geven aan dat dit niet werkt’, zegt Welzijn. ‘Jongeren raken buiten beeld en als je ze verderop in de tijd tegenkomt, dan zie je de schade. En dan mogen gemeenten pas helpen. De hulp die dan geboden moet worden is kostbaarder, naast dat je mensen eerst de vernieling in hebt geholpen.’

De nieuwe Participatiewet, die al uit de koker van het vorige kabinet komt, moet de scherpe kantjes van de bijstandsregels afhalen. Nu worden bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld al snel gekort als zij iets toegestopt krijgen van vrienden of familie. Er komt in de vernieuwde wet een vrijstelling waarmee zij tot 1200 euro aan giften mogen ontvangen, zonder dat dit gevolgen heeft voor hun uitkering.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma

Een drempel van minimaal 4 weken is noodzakelijk en geeft een extra stimulans aan jongeren om na afloop van hun studie op tijd naar werk te zoeken en geen gebruik te maken van sociale voorzieningen. In aantoonbare bijzondere situaties (langdurige ziekte, fysieke gesteldheid e.d.) zou een uitzondering kunnen worden gemaakt. De voorstellen van NSC en Groen Links - PvdA zijn veel te soepel en gaan ervan uit dat de overheidsfinanciën onbeperkt zijn, maar er zijn tientallen hogere prioriteiten.

Op 20 april 2025, 17:29

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in