Het kabinet zoekt naar een manier om bijstandsgerechtigden die door een chronische ziekte of beperking niet meer kunnen werken, onder een andere regeling te brengen buiten de Participatiewet. Dat heeft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie, VVD) gezegd tijdens een debat over de versoepeling van een flink aantal bijstandsregels.
Kabinet wil chronisch zieken uit Participatiewet halen
Staatssecretaris Nobel erkent nu ook dat het ‘raar’ is dat deze mensen toch onder deze wet vallen.

Onmogelijk
De Participatiewet is erop gericht mensen vanuit een uitkering aan het werk te helpen. Veel partijen in de Tweede Kamer vragen al langer aandacht voor de groep voor wie dit vrijwel onmogelijk is.
‘Raar’
Nobel erkent nu ook dat het ‘raar’ is dat deze mensen toch onder deze wet vallen. Samen met minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) gaat hij op zoek naar een alternatief. Hij hoopt daar voor de zomer meer over te kunnen zeggen.
Verzachten
Kamerlid Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA) is ‘heel blij’ met de erkenning dat deze groep - volgens haar ongeveer een derde van het totaal - helemaal niet thuishoort in de Participatiewet. ‘Want we hebben er lang voor gestreden om dat duidelijk te maken.’ Ze vreest wel dat het jaren kan duren voordat het kabinet voor deze mensen iets anders heeft geregeld, en dringt bij Nobel aan op maatregelen om de wet in de tussentijd voor hen fors verder te verzachten.
Afbakenen
Ook bij andere partijen roept de toezegging van Nobel veel vragen op. De staatssecretaris vraagt evenwel om geduld. Hij wil eerst zorgvuldig afbakenen wie precies onder een andere regeling moet komen te vallen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Tsa, dat kun je natuurlijk wel doen en klinkt sympathiek. Maar er geldt, net als bij de WIA: Ziek is niet automatisch Arbeidsongeschikt. Er zal toch aangetoond moeten worden dan iemand ook echt structureel 100% AO is van wege een (chronische) ziekte en/of handicap.
En dat lukt bij de WIA al niet. Schatting gaan er van uit dat aanzienlijk meer dan 50% van de arbeidsongeschikten in de WIA wegens "psychische aandoeningen" in feite helemaal geen diagnose (en dus geen therapie) heeft en daar dus helemaal niet thuis hoort. Dat is in feite fraude, of op zijn minst misbruik.
Dat ligt bij een nieuwe categorie AO-ers in de Bijstand/PW ook op de loer.
Beter zou zijn als PW-ers zeer streng door een verzekeringsgeneeskundige zouden worden gekeurd en dan eventueel een labeltje krijgen dat ze voorlopig niet meer hoeven te re-integreren. Wat overigens niet alleen maatschappelijk maar ook individueel helemaal niet goed is voor die categorie: want van werken blijf je zoel fysiek als mentaal gezonder dan van thuis op de bank binge-watchen.
Het lijkt een goed idee, maar het is een lastig uitvoerbaar plan om te bepalen wie chronisch ziek is of met een beperking in de bijstand zit. Dan komen er namelijk veelal keuringsartsen om de hoek kijken en waar die dan moeten vandaan komen daar weet het UWV vast alles vanaf.
@J.G.M. van der Zanden. Het is noodzakelijk om voor bepaalde categorieën WIA-deelnemers regelmatig hercontrôles uit te voeren.