Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant is onder verscherpt toezicht geplaatst. Twee inspecties constateren dat de uitvoering van de kinderbescherming en jeugdreclassering niet op orde is. Bureau Jeugdzorg heeft dat donderdag zelf bekendgemaakt.
Jeugdzorg Brabant onder verscherpt toezicht
Als enige in Nederland slaagde Bureau Jeugdzorg in Brabant er eind 2014 niet in om een certificaat te krijgen van het Keurmerkinstituut.…
Verbeteringen
Interim-directeur Durk Kooistra laat weten dat het werk tijdens het verscherpt toezicht doorgaat. 'De kwaliteit van het werk en de veiligheid van kinderen zijn voldoende gewaarborgd. Voldoende is echter niet goed genoeg. Wij zijn hard bezig met verbeteringen', reageerde hij. Het verscherpt toezicht kom niet als een verrassing.
Certificaat
Als enige in Nederland slaagde Bureau Jeugdzorg in Brabant er eind 2014 niet in om een certificaat te krijgen van het Keurmerkinstituut. Door bezuinigingen moest Bureau Jeugdzorg 260 voltijdbanen schrappen. Er bleven daarom onvoldoende gecertificeerde medewerkers over. Personeel wordt momenteel bijgeschoold. (ANP)
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zorgelijk! Veel kinderen en gezinnen zijn van deze instelling afhankelijk. De toch al slechte naam van de jeugdzorg zal weer een deuk oplopen.
Hier hebben 67 Brabantse gemeenten een contract voor 2015 en 2016 mee afgesloten, er van uitgaande dat de kwaliteit op orde zou zijn (is niet volgens de inspecties) en dat de instelling een certificaat voor JB/JR zou krijgen (kreeg ze niet).
Reden om deze contracten te ontbinden en de werkzaamheden over te dragen naar de "gesplitste regiokantoren" dan wel een andere JB/JR- aanbieder met overdracht van het wel gecertificeerde personeel? In ieder geval moeten de gemeenten eens gauw gaan nadenken over plan B.
Schrijnend dat nu pas wordt ontdekt was het bestuur van Jeugdzorg Brabant jarenlang verborgen wist te houden. De verantwoordelijk bestuurder zit natuurlijk weer gebeiteld op een riante positie elders. En de toezichthouders wassen hun handen in onschuld. Kwaliteitszorg moet kennelijk worden afgedwongen door decentralisatie en reorganisatie. Wie draagt de verantwoordelijkheid voor dit wanbeleid?
Het niet behalen van het certificaat is vele malen meer omvattend dan hier wordt beschreven. Het aantal gedwongen ontslagen en daarmee zeer verhoogde werkdruk is mijn inziens zorgelijker voor de cliënten dan het niet hebben van een keurmerk (wat uiteraard wel verplicht is). Verdrietig dat door slecht management het werkend personeel en de kinderen er de dupe van gaan zijn. Toch is gebleken dat de hulpverleners die dit moeilijke en complexe werk doen; dit vaak vol overgave doen. laten we hopen dat dit er voor zorgt dat de kinderen en ouders weinig last krijgen van dit bericht.
ps: de directie zit niet meer op zijn plek...Dat is snel opgepakt.