In 2024 ontvingen bijna 1,3 miljoen mensen zorg vanuit de Wmo, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2019. Vooral onder jongvolwassenen nam het aantal cliënten toe. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vaker zorg vanuit de Wmo
Meer jongvolwassenen kregen hulp.

Ouderen
De toename van het aantal Wmo-gebruikers hangt onder meer samen met de vergrijzing. Ouderen maken het vaakst gebruik van Wmo-voorzieningen. In 2024 was 10 procent van de bevolking 75 jaar of ouder, tegenover 8 procent in 2019. Binnen deze leeftijdsgroep bleef het aandeel Wmo-gebruikers stabiel: één op de drie.
Rolstoelen en taxiritten
Onder jongvolwassenen nam het aandeel de afgelopen vijf jaar juist toe. Met name binnen de categorie ‘hulpmiddelen en diensten’, zoals rolstoelen en taxiritten, groeide het aantal jongvolwassen cliënten. Zo maakten 39.000 mensen van 30 tot 45 jaar gebruik van deze maatwerkvoorziening, een stijging van 12 procent vergeleken met 2019. Ter vergelijking: de grootste groep gebruikers bestond uit 75-plussers (424.000). Binnen deze leeftijdsgroep was de relatieve toename beperkter vergeleken met 2019, namelijk 6 procent.
Beschermd wonen
Ook het aantal jongvolwassenen dat gebruikmaakt van beschermd wonen nam toe. Weliswaar kregen vorig jaar bijna 27.000 mensen deze vorm van ondersteuning – 31 procent minder dan in 2019 (bijna 40.000) – maar die daling geldt niet voor iedereen. Onder vrouwen jonger dan 30 jaar steeg het aantal cliënten juist met 45 procent. Bij mannen in dezelfde leeftijdsgroep daalde het aantal licht, namelijk met 4 procent. Over het geheel genomen is de groep mensen in beschermd wonen relatief jong: twee derde is jonger dan 30 jaar.
Langdurige ondersteuning
Dat minder mensen gebruikmaakten van beschermd wonen, komt volgens het CBS vooral doordat cliënten na drie jaar overgeplaatst worden naar de Wet langdurige zorg (Wlz). In 2021 is deze zorgwet opengesteld voor cliënten die langdurige ondersteuning ontvangen vanwege het blijvende karakter van deze ondersteuning.
Dagbesteding
Hoewel gemeenten in 2024 meer Wmo-ondersteuning verleenden dan vijf jaar eerder, daalde het aantal cliënten bij sommige maatwerkvoorzieningen. Zo kregen minder mensen dagbesteding (23 procent minder) en verblijf en opvang (24 procent minder), waar ook beschermd wonen onder valt.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.