Het aantal mensen dat om hulp vraagt voor hun financiële problemen neemt toe. Dat constateert de branchevereniging voor financiële hulpverleners (NVVK) in haar jaarverslag. Ook is het gemiddelde schuldbedrag in een jaar tijd gestegen van € 38.735,- naar € 42.786,-.
Meer vraag naar schuldhulp, gemiddeld schuldbedrag groeit
Branchevereniging NVVK maakt zich zorgen over een toenemende groep die geen enkele ruimte heeft om af te lossen.

Toenamen
Het aantal hulpvragen steeg van 79.514 in 2023 naar 82.120 in 2024. Het aantal schuldregelingen steeg in die periode van 15.203 naar 17.179. De NVVK denkt dat de stijging onder andere te maken heeft met de toegenomen inzet op vroegsignalering.
Vroegsignalering
‘Vroegsignalering is te vergelijken met zaaien; een kaartje dat achtergelaten wordt na contact met een inwoner met betaalachterstanden kan maanden of jaren later alsnog leiden tot een hulpvraag bij de gemeente’, aldus voorzitter Renate Richters.
Drempel lager
Daarnaast zien hulpverleners dat de verkorting van de saneringsperiode naar 18 maanden meespeelt. De drempel om hulp te vragen is daardoor lager. Het aantal mensen dat door schuldhulpverlening door een NVVK-lid uit de schulden is geraakt is ook toegenomen. Dat lukte ruim 17.000 keer.
Saneringskrediet
Veruit de meeste mensen werden geholpen door een saneringskrediet. Daarbij koopt de gemeente in één keer alle schulden af en heeft de schuldenaar alleen de gemeente nog als schuldeiser. Hulpverleners zien het saneringskrediet volgens de NVVK inmiddels als hét middel voor het regelen van schulden.
Geen enkele aflossingsruimte
De NVVK ziet in toenemende mate mensen die zo’n laag inkomen hebben dat ze geen enkele ruimte over hebben om schulden af te lossen. Voor deze groep bieden schuldhulpverleners sinds juli 2024 een ‘schuldregeling zonder afloscapaciteit’ aan schuldeisers aan. Die schelden dan hun volledige vordering kwijt.
Onwennig
Die nieuwe regeling blijkt in de praktijk nog wat onwennig aan te voelen voor zowel schuldeisers als hulpverleners. Toch erkent de NVVK dat het soms onvermijdelijk is, wanneer iemand echt geen inkomen heeft. Volgens de branchevereniging zorgt het lage sociaal minimum ervoor dat schuldeisers op deze manier de rekening betalen.
Schuldeisers de dupe
De grootste schuldeiser is in Nederland overigens de Belastingdienst. Gemeenten komen gezamenlijk op de vierde plek, na zorgverzekeraars en het CJIB. Incasso-organisaties maken de top-5 compleet.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.