Overslaan en naar de inhoud gaan

Taaleis een obstakel?

30 van de 31 grootste gemeenten geven aan de taaleis in de Participatiewet niet te willen uitvoeren.

Stel, je bent eigenaar van een fabriek. In de fabriekshal werken 31 medewerkers. Jij moet ze aansturen, opdrachten geven. Wat ze maken, dat maakt nu even niet uit. Of ach, laten we voor de vorm zeggen dat ze schoenen in elkaar lijmen.

Als eigenaar zit je ergens boven in een kantoor. Je kunt uit het raam kijken, de fabriekshal in. Van ver lijkt er niets aan de hand. Maar als je nog eens goed kijkt, blijkt dat niemand zich houdt aan de instructies die jij ze hebt gegeven. Tenminste, 30 van de 31 doen dat niet. Eéntje doet precies wat hem wordt opgedragen.

Zoals een goed werkgever betaamt, ga je toch eens kijken. Je vraagt waarom de medewerkers niet gewoon doen wat jij zegt. Behalve die ene zeggen ze allemaal dat het werkproces dat jij hebt bedacht in de praktijk niet werkt. Of in ieder geval, dat het beter kan. Dat jouw manier niet wenselijk en te omslachtig is, en dat het niks oplevert.

Wat doe je dan? Luister je naar de mensen die midden in de uitvoering staan? Pas je het proces aan? Laat je ze zelf bedenken hoe ze de schoenen in elkaar willen zetten? Of blijf je op je strepen staan? Benadruk je dat jij de werkgever bent, en zij de werknemers?

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Stoppen met luisteren naar de uitvoering is natuurlijk niet slim

Dat ze gewoon moeten luisteren, al is het maar uit principe, en onderstreep je daarbij ook nog even dat die ene medewerker het wél een goed proces vindt? Geen moeilijke keuze, toch?

Niet voor iedereen. Voor deze special sociaal van Binnenlands Bestuur, te vinden achterin dit magazine, interviewde ik VVD-staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie). Terwijl 30 van de 31 grootste gemeenten aangeven de taaleis in de Participatiewet niet te willen uitvoeren, houdt hij voet bij stuk. ‘Rotterdam gaf aan de taaleis wel toe te juichen’, gebruikte Nobel als weerwoord tijdens ons gesprek.

Stoppen met luisteren naar de uitvoering is natuurlijk niet slim, maar wat ik bijzonder ironisch vind: die decentralisaties, die waren toch juist bedacht omdat gemeenten het beter zouden kunnen dan het rijk?

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sanne J.

Misschien is het eens tijd, dat meneer Nobel het eens aan den lijve gaat ondervinden om rond te komen met een bijstandsuitkering (ook al is hij nu staatssecretaris met een 'torenhoog' en riant inkomen in vergelijking tot de PW-regeling inclusief alle verplichtingen, zoals het inleveren van een maandelijkse inkomenopgave ('rechtmatigheidsformulier').
Via deze staatssecretaris galmen het beleid en de opvattingen van de Rutte-kabinetten nog steeds na en is het wetsvoorstel 'PW in balans' dus een wassen neus als het gaat om een 'mensgerichte', aanpak c.q. maatwerk.

Op 19 mei 2025, 14:25

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in