De Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR) werkt resultaatgericht, maar de resultaten zijn niet goed in beeld. Dat concludeert de Rekenkamer Rotterdam, die de GRJR onderzocht. De onderzoekers vragen zich af of de geboden hulp een kind of gezin echt helpt.
Resultaten jeugdhulp Rijnmond onvoldoende in beeld
Verder is er weinig grip op de kosten

Breder aanbod
Binnen de GRJR kopen dertien gemeenten gezamenlijk regionale jeugdhulp in. Het gaat om: Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Voorne aan Zee. Onder regionale jeugdhulp vallen onder meer pleegzorg, jeugdbescherming, de crisisdienst en specialistische ambulante hulp. De samenwerking moet leiden tot een breder aanbod voor de afzonderlijke gemeenten.
Verwachtingen
De Rekenkamer onderzocht de periode 2018 – 2024. Doel van het onderzoek: vaststellen of de gezamenlijke inkoop via de GRJR voldoet aan de verwachtingen. Daarbij keken de onderzoekers ook naar de effectiviteit en efficiëntie van de organisatie én naar de informatievoorziening aan de gemeenteraden.
Onvoldoende
De conclusie is helder: hoewel is gekozen voor resultaatgericht werken, zijn de daadwerkelijke zorgresultaten onvoldoende inzichtelijk. ‘Het is dus nog maar de vraag of de geboden hulp een kind of gezin echt helpt’, aldus de lokale rekenkamer. Ook op het gebied van kostenbeheersing is er volgens de onderzoekers weinig grip.
Gemeenteraden
Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen. De samenwerking binnen de GRJR heeft gezorgd voor meer professionalisering op het gebied van contractbeheer en gezamenlijke besluitvorming. Bovendien is de GRJR de afgelopen jaren steeds meer verantwoordelijk geworden voor het verzamelen van informatie over resultaten en kosten. Maar volgens de Rekenkamer is hier verdere verbetering nodig: er moeten duidelijke afspraken komen over wie welke gegevens verzamelt en beheert binnen de regio. Gemeenteraden krijgen nu te weinig informatie om hun controlerende taak uit te kunnen voeren.
Risico
Hoewel de conclusies vragen om aanpassingen, waarschuwt de Rekenkamer Rotterdam voor te grote ingrepen: ‘Het risico is dan dat er veel tijd, energie en geld verloren gaat aan het opnieuw inrichten en wennen aan een nieuwe situatie. En ook na de eerste kinderziektes zullen er weer problemen blijven’, voorspelt de lokale rekenkamer.
Kostenstijgingen
In plaats daarvan pleiten de onderzoekers voor een stapsgewijze verbetering. Hun aanbeveling: behoud het huidige inkoopmodel, maar zorg dat de GRJR beter kan sturen op resultaten. Verder moeten de gemeenten de gemeenschappelijke regeling formeel de taak (en de middelen) geven om sturingsinformatie te verzamelen en regioanalyses uit te voeren. En de Rekenkamer wijst op de oplopende kosten. ‘Analyseer zorgvuldig en systematisch de oorzaken’ en blijf zoeken ‘naar mogelijkheden om kostenstijgingen te beperken’, zo luidt het advies.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.