Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten willen niet meewerken aan ouderbijdrage ggz

Diverse gemeenten hebben grote moeite met het innen van de wettelijk verplichte ouderbijdrage aan geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor…

Diverse gemeenten hebben grote moeite met het innen van de wettelijk verplichte ouderbijdrage aan geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ze vonden de maatregel onuitvoerbaar. Sommige gemeenten stoppen ermee. Dat meldt de NOS.

Meer kosten dan baten

Zandvoort, Haarlem en Den Haag zijn al gestopt met de ouderbijdrage in de jeugd-ggz; Amsterdam en Rotterdam zijn het van plan, volgens de omroep. De gemeenten gaan daarmee in tegen landelijk beleid. Ouders moeten sinds 1 januari bijdragen aan de kosten voor dagelijks levensonderhoud, wanneer hun kind in een instelling of pleeggezin verblijft. De gemeenten stellen dat het innen van de bijdrage meer kost dan het opbrengt.


Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Ter discussie in grote steden

Volgens de NOS zijn Zandvoort en Haarlem zijn de eerste gemeenten die de ouderbijdrage helemaal niet meer innen; Den Haag sprak eerder al van “een administratief gedrocht”. De regeling staat ter discussie in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Amstelveen, Den Bosch, Zaanstad en Almelo. In een reactie laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan de NOS weten dat gemeenten zich gewoon aan de wet moeten houden.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J van Huizen

Eindelijk komt er verzet tegen de abnormale eisen van deze regering. Het is niet alleen het kabinet wat hier debet aan is. Ook de partijen die ervoor zorgen dat dit soort eisen steunt zijn hier debet aan. Ik zie het somber in.

Op 8 februari 2015, 20:13
loek

In een reactie laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan de NOS weten dat gemeenten zich gewoon aan de wet moeten houden.

Op 9 februari 2015, 09:40
W.F.Willems

Dit was nu juist de reden van invoering van de AWBZ, om ouders van zieke en gehandicapte kinderen te vrijwaren van inkomsten- en vermogensderving m.a.w. ter beperking van het fakultatieve gem.verhaalsrecht op grond van art.55 ABW 1965. Goede wetgeving begrenst haar werkingssfeer in zichzelve en dat is met de AWBZ totaal uit de hand gelopen.

Op 9 februari 2015, 11:31

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in